Hírek

2010.06.19. 08:18

Becses hungarikum 95 éves fennállását ünnepli a védőnöi szolgálat

A védőnői szolgálat hungarikum, a várandósok, gyerekek, családok védelmének ezen formája másutt nem létezik. Fontos volna, hogy ezt az értéket a 21. században is megőrizzük. A gondolatot többen is kifejtették és erősítették, a védőnői szolgálat 95 éves fennállásának jubileumi ünnepségén, aminek a nagylengyeli faluház adott otthont.

zaol.hu


A nagylengyeli óvodások köszöntötték a védőnőket, mely hivatást több mint 150-en gyakornak jelenleg is  Zala megyében – írja a rendezvényről a zegtv.hu.

Mint Tóth Lenke regionális vezető védőnő elmondta, az aktív dolgozók mellett valamennyi nyugdíjas és gyesen lévő kolléganőjüket meghívták az ünnepségre, így aztán nem csoda, hogy a faluház 200 fős nagyterme zsúfolásig megtelt.

Elsőként Nagy Kálmán, a Zala Megyei Közgyûlés alelnöke köszöntötte az ünneplőket, felemlítve a kezdeteket, amikor a csecsemőhalandóság csökkentése és a nemzet számbeli erősítése volt a szolgálat legfőbb feladata. Mint mondotta, ma sem kell ennél nemesebb cél. Bedő Lászlóné, Nagylengyel polgármestere a település múltjáról és jelenéről beszélt, majd dr. Paller Judit regionális tiszti főorvos szólt a védőnői munka összetettségéről. Mint mondotta, minden édesanya és család más, mindenkit más életszakaszban, érzelmi állapotban ér a védőnővel való találkozás, e hivatás képviselőinek tehát rendkívüli empátiával kell rendelkezniük, hogy az ajtók ne becsukódjanak, hanem kitáruljanak előttük. Ez csak úgy valósulhat meg, ha a védőnők kellő önismerettel rendelkeznek, valamint ha alkalmazzák is a régi bölcsességet: a szeretet nem uralkodik, hanem formál.

Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke ugyancsak méltatta e nap fontosságát, majd kis műsort követően szakmai előadások kezdődtek. Ezek sorában Kahlichné prof. dr. Simon Márta a védőnői hivatás történelmi korszakait vette sorra, s elmondta, a védőnők büszkék lehetnek arra, hogy erre az anyák és a csecsemők érdekében tevékenykedő szakembergárdára minden társadalmi formációban szükség volt. Hozzátette: ahogy változott a világ és a társadalom, úgy változott a védőnők feladatköre is 1915 óta. Jelenleg a személyi feltételek biztosítása a legnagyobb kihívás a szolgálat számára - olvasható a zegtv.hu-n.

 Odor Andrea országos vezető védőnő pedig a szolgálat előtt álló kihívásokról szólt.

- A magzati kortól végigkísérni a következő generáció életét, alapvetően ma is ez a legfőbb feladatunk -szögezte le Odor Andrea országos vezető védőnő. - Persze sok minden változott is, például az életkörülmények, s velük együtt a betegségek. Az új rossz szokásokkal, civilizációs ártalmakkal csak úgy vehetjük fel a harcot, ha a családokat hozzásegítjük, hogy ők maguk döntsenek az egészségtudatos életvitel mellett. Mindehhez fontos, hogy objektív, független információkkal rendelkezzünk, ne az egyes termékek forgalmában érdekelt cégek kiadványait adjuk tovább.

A zalai védőnők ugyancsak hozzátették a magukét a nap teljességéhez, előadás hangzott el egyebek közt a nagyrécsei, valamint a baki körzetben zajló munkáról, a keszthelyi szolgálat múltjáról és jelenéről, továbbá az iskolai védőnők munkájáról. A jubileum alkalmából hét zalai védőnő regionális tiszti főorvosi elismerést vehetett át, majd fehér asztal mellett folytatódott a beszélgetés.

 

OLDALTÖRÉS: A védőnők munkájáról

A védőnők munkájáról

A védőnők munkájáról

A védőnők munkájáról

A védőnő tevékenysége középpontjában az általa gondozott családok egészségvédelme, a betegségek kialakulásának megelőzése, valamint az egészségfejlesztés áll – olvasható a wikipédián. A védőnő sokrétű feladatai felölelik a nővédelmet, a várandós és gyermekágyas anyák gondozását, a gyermekek gondozását születésüktől a tanköteleskor végéig, de feladata a családgondozás is.

Szakmai tevékenységét elsősorban önállóan látja el, de rendszeresen kapcsolatot tart az egészségügyi, gyermekjóléti és szociális ellátórendszer szakembereivel. Szoros személyes kapcsolatot tart gondozottaival, melynek során az egyéni szükségleteknek megfelelően különböző problémáikban (egészségi, szociális, mentálhigienes) tanácsot nyújt. Ezen kívül szűrővizsgálatokat szervez, védőoltásokat készít elő, egészségnevelő és más közösségi programokat biztosít a gondozottak számára.

A magyar védőnőket országos egyesület tömöríti, mely 4300 tagot számlál, köztük nyugdíjasok és védőnő hallgatók is vannak, de pártoló tagok is támogatják a szervezetet.  Mint honlapjukon írják, szeretnék elérni, hogy minden településen meglévő Védőnői Tanácsadó az egészségmegőrzés központjává váljon. „Nyitottak vagyunk minden új lehetőségre, melyek munkánkba építve a lakosság jobb ellátását szolgálja” – olvasható hitvallásukról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!