Hírek

2010.04.14. 06:11

Lakbér ledolgozva - Felújítják a leroggyant szociális bérlakásokat

Magyar egyetemisták, amerikai és kanadai középiskolások, önkéntesek és lakbértartozást felhalmozó lakók szociális építőtábor keretében újítják fel a Ligetváros bérlakásait Nagykanizsán.

zaol.hu

A kivitelezést szakmai szempontból irányító Habitat for Humanity munkatársa, Molnár Levente építésvezető elmondta: önkénteseik egyik csoportját kanadai gyerekek alkotják, akik utolsó középiskolás évüket egy svájci magániskolában töltik. Nekik egy év leforgása alatt minimálisan 200 órát önkéntes munkával kell tölteni. A másik csapat tagjai az USA-ból érkeztek, ők is önkéntesek, csak épp felnőttek. Utóbbiak közé tartozik a 31 esztendős Troy Houldin, az amerikai társaság vezetője, aki Pennsylvaniából jött.

- Mindnyájunkat boldogsággal tölt el, hogy a családok egy viszonylagosan megfizethető áron kerülnek jobb lakhatási körülmények közé - magyarázta az amúgy ács végzettségű fiatalember. Egyetértett vele két segítője, Maddie Wolfond és Emma Stein is, akik utolsó éves középiskolások és Kanadából érkeztek. Mint kiderült, a fiatal lányok számára egyáltalán nem szokatlan, hogy 17 évesen malteros kanalat ragadnak.

- Nálunk alapvető, hogy a közösséget, amelynek tagjai vagyunk, rendszeresen segítsük adott esetben kétkezi munkavégzéssel is - mondta a talpraesett Maddie. - Mi szombatonként nem bulizni járunk, hanem elmegyünk habitatozni , azaz építkezni. Ezért jöttünk most Magyarországra is, ahol jövő hét végéig maradunk.

Bogdán Miklós azon lakók egyike, akik ledolgozhatják lakbérhátralékukat. A férfi munkanélküli, feleségével és egy gyermekével él, s az elmúlt hónapokban több tízezer forint tartozása keletkezett.

- Sajnos, bár nem mindenki érti meg, de kényszerből nem tudunk fizetni, mert az ember mégsem veszi el a családja elől a pénzt - fejtegette a férfi. - Nagyon jó, hogy van lehetőség a hátralék ledolgozására - örömmel élünk is vele...


NINCS PÉNZÜK BENZINRE
Kovács Vera (aki maga is egyetemista) azt is hozzáfűzte: a pályázat készítése során nem volt ismert, hogy az építőanyag tárolására csak a munkavégzés helyétől 10 kilométerre lesz lehetőségük, így naponta többször is kell fordulniuk kisteherautójukkal. Ez jelentős benzinköltséget jelent – amire viszont nem biztosít fedezetet az elnyert pályázati pénz. Ezért szívesen vennének minden segítséget, támogatást, amely csökkenti fuvarköltségeiket, hisz´ mint mondják „nincs egy forintjuk sem”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!