Hírek

2010.03.02. 06:47

Ingyen utaznak, de regisztrációs jeggyel

Senkit sem ért meglepetésként a hétfőn bevezetett díjmentes regisztrációs jegy. A buszpályaudvaron azt tapasztaltuk: az ingyen utazók tudják, hogy változtak a szabályok.

Szabó Judit

- Azt mondta a sofőr, rossz a gép - említette a 79 éves asszony. Őt sem zavarja a jegyváltás, de azt nagyon szeretné, ha az ingyenesség megmaradna, szerinte ez a minimum, amit a kisnyugdíjasok megérdemelnek. Az ellenőrök egyelőre nem büntetnek, júliustól kell 500 forintra bírságolniuk azokat, akik nem tudják felmutatni a regisztrációs jegyet.


Busa Csaba, a Zala Volán személyközlekedési üzletágigazgatója úgy tájékoztatott: napok óta sokan érdeklődnek a jegyről, főleg arról, hogy díjmentes-e és megváltható-e előre. Nem kell érte fizetni, s bár van rá lehetőség, az üzletágigazgató szerint nem érdemes előre megváltani a buszokra, legegyszerűbb a sofőrtől kérni felszálláskor.

- A jegy bevezetése többletköltséget jelent a cégünknek, és az adminisztráció miatt eleinte előfordulhatnak késések - sorolta a hátrányokat. - Mégis régóta szorgalmaztuk a díjmentesen utazók nyilvántartását, hogy pontosan tudjuk, mennyi a bevételkiesésünk.

Az állam jelenleg a teljes utasforgalom alapján téríti meg a Volán-társaságoknak a kiesést. Régebben a helyközi árbevétel 8,5 százaléka volt ez az összeg, ma kevesebb. A regisztrációs jegy bevezetése nem jelenti azt, hogy azonnal megváltozik a kompenzációs rendszer. Egyelőre tapasztalatokat gyűjt a kormány, s kérdés, mit tesz a következő.


AZ ÉRVÉNYESSÉGE KORLÁTOZOTT
A zalaegerszegi vasútállomáson is többen kértek, s kaptak tegnap regisztrációs jegyet. A MÁV Start Zrt. honlapján olvasható közlemény szerint a jegy a gépesített jegypénztárakban váltható meg, ha nincs ilyen vagy nincs nyitva, akkor a kalauznál. Bérlet formájában vagy retúrjegyként nem adható, de ha az utas előre igényli, megkaphatja egyszerre az oda- és visszaútra, két különálló jegyként. Az előre megváltott jegy érvényessége korlátozott, az utazást a feltüntetett napon meg kell kezdeni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!