Hírek

2010.02.24. 14:45

Mégsem csak orvos kötheti be az infúziót (frissítve)

Az egészségügyi minisztérium új rendelete értelmében, az ápolók, ideértve a diplomás végzettségűeket is, nem köthetnének be infúziót, katétert, s nem adhatnának intravénás injekciót.

Magyar Hajnalka

A rendelet nagy felzúdulást váltott ki, ugyanis szembemegy a napi kórházi gyakorlattal, a betegellátás kialakult rendjében végrehajthatatlan.
 
- Intézményi szinten naponta több mint száz alkalommal van szükség infúzió bekötésére vagy vénás injekció adására, ehhez a feladathoz képtelenség minden esetben hadra fogható orvost biztosítani - kezd érvelésébe dr. Csidei Irén, a Zala Megyei Kórház főigazgatója, aki a tiltakozást megfogalmazó Kórházszövetség elnökségének is tagja. - Orvosi utasítás nélkül eddig sem adhatott be szakdolgozó vénás injekciót, ráadásul csak olyanok végezhették e feladatokat, akik erre tapasztalatuk és ellenőrzött gyakorlatuk alapján felhatalmazást kaptak. A rendelet most az ő 20-30 éves gyakorlatukat, tudásukat is megkérdőjelezi.

A minisztérium arra hivatkozik, hogy 2007 óta nincs érvényben olyan jogszabály, amely kimondaná, hogy az egészségügyi szakdolgozók a végzettségükkel milyen tevékenységeket láthatnak el. Álláspontjuk szerint tehát nincs szó a jogosítványok korlátozásáról, ellenkezőleg, hiánypótló szabályozás született. Körvonalazódik egy újabb jogszabály is: a szakdolgozók licencvizsgát tehetnek az alapvetően az orvosok kompetenciájába tartozó, fenti tevékenységekre.

- A vizsgák lebonyolítása azonban nem kevés időt és pénzt igényel - reagál a főigazgató. - Érthetetlen, hogy amíg mindez kidolgozatlan, miért volt szükség a szakdolgozók jogosítványainak korlátozására. Gyakorlatilag időben fordítva jelent meg a két rendelet.

Dr. Kvarda Attila, a keszthelyi kórház főigazgatója szerint sem hajtható végre a jogszabály a betegellátás csorbítása nélkül, így csatlakoznak a tiltakozó kórházakhoz.


Később
Kedd délután a kórházak tiltakozásának hatására az egészségügyi miniszter bejelentette: átmenetileg engedélyezi az ápolók említett tevékenységeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!