Hírek

2009.12.30. 10:29

Mi történt Zala megyében 2009 második felében?

A mögöttünk hagyott esztendőben sajnos több volt a rossz hír mint a jó, a gazdasági válság következményeként megyénkben is sok munkahely megszűnt. Azért persze átéltünk örömteli pillanatokat is. Lássuk csak, mi történt Zalában 2009-ben?!

Szente Ottó

Június 16. - Heves, jégesővel kísért vihar tombolt Nagykanizsa és Lenti környékén. Néhány nappal később többször is újabb özönvízszerű felhőszakadás sújtotta Dél-Zalát, jelentős károkat okozva.

Június 30. - Mindhárom fegyelmi ügye kapcsán felmentette a munkaügyi bíróság Marton István nagykanizsai polgármestert. Később ezeket az ítéleteket erősítette meg a másodfokú eljárás is.

Július
 
Július 1. - Városi címet kapott Pacsa. A mintegy 1800 lakosú településsel együtt 22 nagyközség lépett előre az urbanisztikai ranglétrán. Pacsa a 10. zalai város.

 Július 7. - Meghalt Orsovszky István koreográfus, a hazai táncművészet egyik meghatározó alakja; 1959-től három évtizeden keresztül vezette a Zalai Táncegyüttest.

 Július 20. - A Veszprém Megyei Bíróság felszámolási eljárást indított a zalaegerszegi Generál Kft. ellen. Az eljárást maga az autókereskedelemmel és szervizeléssel foglalkozó cég többségi tulajdonosa, Molnár Sándor kezdeményezte, miután hitelezőivel nem tudott megegyezni fizetési moratóriumban.

 Július 21. - Világszenzációnak számító leletre bukkantak a régészek Zalavár-Várszigeten. Az előkerült kerámiatöredéken az ősi glagolita abc jelei láthatók. A IX. századból való emlék döntő régészeti bizonyíték Cirill és Metód itteni tevékenységére.

Augusztus

Augusztus 26. - Elhunyt Kozma János, Zalalövő polgármestere. 53 éves volt. 1990 óta volt az időközben várossá lett település első számú vezetője.

Augusztus 27. - Sikkasztás, hűtlen kezelés, illetve hivatali visszaélés bűncselekményre derült fény a nagykanizsai polgármesteri hivatalban. A gazdálkodási osztály munkatársa saját, illetve ismerősei bankszámlájára utalt át szociális segélyeket. A belső vizsgálat szerint 5,5 millió forint került szabálytalanul kifizetésre, a vétkes dolgozót elbocsátották, az ellenőrzésben mulasztók fegyelmit kaptak. Rendőrségi vizsgálat is indult, annak azonban az év végéig nem volt eredménye.

Szeptember

Szeptember 2. - Több órára áram nélkül maradt a megyei kórház, miután tönkrement egy főkapcsoló és egy ideig a tartalék generátorokat sem sikerült a rendszerbe kapcsolni. Az intézmény életében eddig példa nélküli havaria szerencsére nem járt tragikus következményekkel.

Két zalai cég, a hévízi Hotel Carbona és a nagykanizsai Kanizsa Trend Kft. is Magyar Termék Nagydíjat kapott. A védjegyet pályázat alapján lehet elnyerni, 2009-ben 208 pályázatot bíráltak el.

Szeptember 11. - Balatongyörökön ünnepség keretében vette át a Zala megye legkedveltebb nyaralóhelye tanúsítványt Kiss László Tibor, a település polgármestere. A nyaralóhelyek vetélkedőjét lapunk hirdette meg, Balatongyörök a megkérdezett vendégek pontszámai alapján nyerte meg a versenyt, kilenc résztvevő közül. A lapunk internetes kiadásában zajló szavazást Lenti nyerte meg.

Szeptember 18. - Pórszombat csapata nyerte meg Budapesten A magyar vidék napja keretében, egyébként Resznek település által szervezett 10 próbás parasztolimpiát.

Szeptember 24. - Zalakaroson rendezték meg a 47. közgazdász vándorgyűlést. A rangos tanácskozáson a legtekintélyesebb gazdasági szakemberek fejtették ki álláspontjukat, beszédet mondott Bajnai Gordon miniszterelnök is.

Október 

Október 3. - Az MSZP megyei szervezete döntött a 2010-es országgyűlési választásokon indítandó területi listájáról, amelynek érdekessége, hogy a nagykanizsai Göndör István, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese - ebben a ciklusban a kanizsai körzet képviselője - nem szerepel rajta. A kanizsai szervezet dr. Fodor Csabát indítja egyéni jelöltként.

Október 21. - Először jelent meg hír a Zelka Zrt. optikai hálózatának eladásáról, a vevő a szekszárdi székhelyű Tarr Kft., 59 település 34 ezer előfizetője került új kiszolgálóhoz. A megyeszékhelyen, s több másik településen is domináns kábelszolgáltató 45 magánszemély tulajdonában volt. Dömők József, a Zelka társtulajdonos vezérigazgatója elhamarkodottnak ítélte az eladást, szerinte a válság múltával jobb árat is elérhettek volna.

Október 28. - A General Electric bejelentette: 2010 januárjától kezdődően két üzletága magyarországi üzemeiben összesen 2700 alkalmazottját bocsátja el. A kanizsai fényforrásgyár két év alatt csaknem 1300 embertől válik meg. Nagykanizsán megszűnik az ipari szűrő gyártás is, ami 128 dolgozót érint. A zalaegerszegi gyárból a dolgozók 25 százalékát, körülbelül 100 főt bocsátanak el a tervek szerint.

November 

November 2. - Országos figyelmet keltett, hogy a gelsei Fidesz-szervezet Kövér Lászlóval szemben Nógrádi Lászlót, a jelenlegi képviselőt ajánlotta jelöltnek a 2010-es választásokra. A Fidesz választmányi elnökének támogatását a lenti szervezet kérte, amelynek vezetői ellentétbe kerültek a város polgármesteri tisztét is betöltő Nógrádival. Végül a Fidesz nem Kövért, s nem is Nógrádit állította jelöltnek, hanem Pintér Lászlót, a megyegyűlés alelnökét, aki egyszer már - akkor még a Kisgazdapárt jelöltjeként - alulmaradt Nógrádival szemben.

November 21. - Zalalövőn a Kozma János halála miatt megtartott időközi választáson - három jelölt közül a szavazatok közel 50 százalékával - Vertetics László korábbi alpolgármestert választották meg a város vezetőjévé. A szavazáson való részvételi arány 52 százalékos volt.

November 24. - Meghalt dr. Kustos Lajos, a megyeszékhely egykori tanácselnöke. Negyedszázadon át volt a város meghatározó vezetője, nevéhez fűződik Zalaegerszeg nagyléptékű fejlődése. Tevékenysége elismeréseként Zala megye díszpolgára címet kapott, a várostól pedig Pro Urbe díjat. A Zalaegerszeg díszpolgára címet többszöri kezdeményezés ellenére sem ítélte meg számára a jobboldali többségű képviselő-testület. Dr. Kustos Lajos 80 évet élt.

November 27. - Keszthelyen, a Festetics-kastélyban tartott együttes ülést a szlovén és a magyar kormány; a két kabinet hat tárgyalt témában fogadott el közös nyilatkozatot.

Átadták a Vállalkozók Országos Szövetsége zalai szervezete által alapított Zalai Prima Díjakat. Ezúttal dr. Gárdos László, a megyei kórház gyermekosztályának vezetője, a nagykanizsai Virág Benedek Ifjúsági Kórus és az egerszegi XXL Táncklub kapta az elismerést. A közönségdíjat, amely a lapunk szervezte szavazás alapján talált gazdára, ugyancsak a Virág Benedek kórus kapta.

December

December 1. - Meghalt az új típusú influenza első zalai áldozata. A 24 éves babosdöbrétei férfi súlyos kétoldali tüdőgyulladással került a megyei kórházba, ahol 10 napig ápolták. Az év végén egy 48 éves férfi is a járvány áldozatául esett.

December 2. - 2, 5 millió eurós fejlesztés kezdődött a zalalövői Elanders Hungary Kft.-nél. Ennek révén a csomagolóanyagok mellett útikönyveket, térképeket is gyárt majd a svéd tulajdonú cég.

December 9. - Hévízen felavatták a tófürdő-rekonstrukció 2. ütemében elkészült létesítményeket, köztük az új fogadóépületet. A beruházás 1,4 milliárd forintból valósul meg, ebből 750 millió forint volt az állami támogatás.

December 10. - Új 400 kilovoltos vasi-zalai, Alsópáhokig húzódó villamos távvezetéket helyeztek üzembe, amely 11 milliárd forintos költséggel épült meg, 78 kilométer hosszú és fontos szerepe van az üzembiztonság fokozásában.

December 17. - A zalaegerszegi önkormányzat - az igazgatói pályázatokat értékelő, neves színházi szakembereket felsorakoztató szakmai bizottság és a társulat egyértelmű álláspontjával szemben - Besenczi Árpádot, a budapesti József Attila színház színművészét nevezte ki a Hevesi Sándor Színház igazgatójának. A másik pályázó a színház irodalmi vezetője, Tucsni András volt, aki Bereményi Géza művészeti vezetésével képzelte el a teátrum irányítását. A színház társulata utóbbiak mellett demonstrált, a képviselő-testület jobboldali többsége azonban - az ellenzéki szocialisták nem szavaztak - megszavazta Besenczi kinevezését. Néhány nappal később Tucsni keresetet nyújtott be a megyei bírósághoz, mert szerinte az eljárás során megsértették az előadó-művészeti törvényt. Álláspontja szerint a képviselő-testület csak a szakmai bizottság által támogatott jelöltek közül választhatott volna. Másrészt a bizottság nem volt határozatképes a döntéskor, 10 tagból 5 volt jelen, az írásban történő távszavazás szerinte szabályellenes.

Mi történt Zalában 2009 első felében? Olvassa el itt!

Összeállításunkat készítette:Szente Ottó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!