Hírek

2009.09.04. 06:36

Tragédia nélkül - Helyreállt a rend a kórházban

Zalaegerszeg - Csütörtök reggel a szokásos munkarend szerint indult el a betegellátás a Zala Megyei Kórházban. E tény a szerdai, nagy riadalmat kiváltó áramkrízis miatt bír hírértékkel.

Mórocz Zsolt

A vészhelyzetről - amiről lapunk részletesen beszámolt - tegnap sajtótájékoztatót tartott a kórház vezetése. Dr. Csidei Irén főigazgató felidézte, szerdán 10.10-kor meghibásodott a kórház áramszolgáltatását vezérlő rendszer főkapcsolója. 


Végre újból működik minden. Takácsné Gál Zsuzsanna intenzív szakasszisztens egy koraszülött életfunkcióit elenőrzi
Fotó: Katona Tibor

A bajt tetézte, hogy a tartalék generátorok sem tudtak energiát biztosítani, így egy ideig csak a szünetmentes áramforrással biztosított helyeken volt áram. Műtét, több vizsgálat szakadt félbe, leállt az informatikai rendszer, a járóbetegeket hazaküldték, az intézményben vészforgatókönyv lépett életbe. A hiba elhárítása, a küzdelem a helyzet normalizálásáért késő estig tartott, ám a sürgős ellátásra szoruló betegeket csak minden biztonsági teszt lefuttatását követően, éjjel egy órától fogadta a kórház.

A történteknek szerencsére nem lett súlyos következménye.

E szerencsés végkifejlet azonban a műszakiak és az egészségügyiek erőfeszítésein túl annak is köszönhető, hogy az égiek velük voltak - érzékeltette a helyzet súlyosságát dr. Kecskés Gábor orvosigazgató. Időben felvették a kapcsolatot a mentőszolgálattal, s két olyan beteget, akinek az állapota kritikusra fordulhatott volna az áramhiány miatt, továbbá a később érkező, súlyos állapotú pácienseket (összesen tíz betegről van szó) a szomszédos kórházakba szállították. Lapunk kérdésére, hogy szükség volt-e valakinél kézi lélegeztetésre, azt a választ kaptuk, csak másodpercekig kellett e megoldást alkalmazni a koraszülött intenzíven, az immár megjavított rendszer késő esti tesztelése közben. Kiemelték, a kórház dolgozói rendkívül fegyelmezetten alkalmazkodtak a kényszerhelyzethez, a szerelés óráiban állandó volt a kapcsolattartás a műszakiakkal. Ez annál is inkább lényeges volt, mivel két szülés és egy császármetszés is lezajlott a kritikus órákban. Összesen tíz tervezett műtét s számos szakvizsgálat maradt el, ezeket mihamarabb pótolják, az érintettek folyamatosan kapják az új időpontokat.

Kiemelték, hogy délután fél egytől, miután sikerült rendszerbe állítani a két tartalék generátort, a kórház stratégiai pontjain már volt áramellátás, ennek köszönhetően a hűtést igénylő anyagok, gyógyászati szerek nem károsodtak. Ugyanez mondható el a Vérellátó vérkészletéről is.

Tudakoltuk, érkezett-e már valamiféle megkeresés a tárcától, ugyanis Székely Tamás egészségügyi miniszter egy vizsgálat lehetőségét vetette fel szerda esti nyilatkozatában. A főigazgató elmondta, erről őket eddig nem értesítették, de állnak minden vizsgálat elébe. A történtek műszaki hátterével máris szakértő foglalkozik, s a kárfelmérés is folyamatban van. Hogy ki, vagy mi a hibás, az csak a vizsgálat lezárulta után ítélhető meg.

Havlik Károly, a kórház főmérnöke előzetesen annyit elmondott, a főkapcsoló hátulja kiolvadt. A meghibásodott érintkező egyik csavarja teljesen, másik részben elégett, ami arra utal, hogy lazán lehettek rögzítve. Ez kontakthibát, túláramot és melegedést okozott. Az aggregátorok pedig azért nem tudtak rákapcsolódni a rendszerre, mert a kapcsoló belső zárlatot jelzett, ami letiltja ezt. Gyakorlatilag a rendszer amúgy hasznos védelmi funkciója fordult ellenük.

SOSEM VOLT MÉG ILYEN HIBA
Lapunk arról is érdeklődött, miért nincs a kórházban tartalék főkapcsoló. Mint megtudtuk, 1,5 millió forint értékű szerkezetről van szó, s ha volna ennyi szabad tartaléka a kórháznak, azt nem biztos, hogy egy kevesebb mint két éve felújított elektronikai központra fordítaná. Hiszen viszonylag új az egész berendezés, s ilyen meghibásodás még sehol sem fordult elő. A túlterhelés sem jöhet szóba a hiba okaként, a kórház igénye még csúcsidőben is távol jár a rendszer teherbírásától. 


A szerdai nap történéseit részletesen is elolvashatja - katt IDE! 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!