Hírek

2009.09.11. 02:30

Az eladósodottakról

Zalaegerszeg - Elhalasztotta az önkormányzat a lakásuk elvesztésével fenyegetett adósok támogatását célzó rendeletmódosítást. Többek között erről döntöttek a képviselők tegnap.

Mórocz Zsolt

Augusztus 21-én lépett hatályba az a jogszabály, amely lehetőséget ad az önkormányzatoknak, hogy megvásárolják a hiteltörlesztésre képtelen adósok lakását, majd határozatlan időre bérbe adják nekik, hogy továbbra is legyen fedél a fejük fölött. Dr. Gyimesi Endre polgármester a napirend felvezetésekor úgy vélte: a kialakult helyzet kezelése nem az önkormányzat, hanem az állam, illetve a bankok feladata lenne, az önkormányzat mégis megpróbál segíteni, s az előterjesztés szerint 50 millió forintot biztosít erre a célra. A pénz elkülönítését megszavazta a közgyűlés, a lakásrendelet módosítását azonban nem, így egyelőre nincs lehetőség az új jogintézmény alkalmazására. A rendeletmódosítás elhalasztását a szociális bizottság indítványozta, közölte Sümegi László bizottsági elnök. 
Nem arról van szó, hogy nem akarnak segíteni, folytatta, hanem alaposabb kidolgozást igényel a szabályozás. Felszólalását egyórás vita követte. 

Kiss Ferenc
úgy vélte, ha szociálisan érzékeny az önkormányzat, él az új lehetőséggel, Szűcsné Dóczi Zsuzsanna pedig arról beszélt, a vitatott kérdéseket meg lehet majd oldani, de szükség van a támogatásra, mert sokaknak ez az utolsó mentsvár. Rigó Csaba, a gazdasági bizottság elnöke kifogásolta a központi szabályozásban, hogy a felelőtlenül fogyasztási hitelt felvett adósokat is támogatja, a polgármester pedig kételyeinek adott hangot, hogy az árverések során el tudják zárni a lakásmaffiát az ingatlanoktól. Gyutai Csaba alpolgármester igazságtalannak, látványpolitizálásnak nevezte az országos rendelkezést, mert csak a tehetősebb települések tudnak az adósoknak segíteni. Elhangzott, hogy az 50 millió forint legfeljebb 6-8 lakásra elég, Tolvaj Márta ezért javasolta, dolgozzanak ki saját konstrukciót az eladósodott devizahitelesek nagyobb csoportjának támogatására. Zsuppányi Gyula indulatos felszólalásban festett sötét képet több ezer, híd alá kerülő emberről, és sürgette, akár rendkívüli közgyűlés összehívásával, az 50 milliós segítség biztosítását. Devecserné Óvári Ibolya továbbgondolásra érdemesnek tartotta az egyik kollégium átmeneti szállássá alakítását, amit Tombi Lajos rossz víziónak nevezett. A közgyűlés októberben visszatér a lakásrendeletre.

A testület módosította a költségvetést és áttekintette az első fél évi gazdálkodást. Az interpellációs időszakban Horváth László lapunk cikke kapcsán érdeklődött az aquaparkról, az üzemeltetővel folyó tárgyalásokról. Dr. Gyimesi Endre közölte: jelentős változások várhatók, a kérdésekre pedig írásban válaszol.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!