Hírek

2009.09.29. 02:29

A jog embere a cigányok mellett

Zalaegerszeg - Dr. Apáthy Zsuzsanna, nagykanizsai ügyvéd a Rendészeti és Igazságügyi Minisztérium Roma Anti-Diszkriminációs Ügyfélszolgálati Hálózatának zalai jogásza a múlt héten kezdte meg a munkát négy zalai településen, Pacsán, Keszthelyen, Zalaegerszegen és Zalaszentgróton.

Varga Andor

Feladata szerint jogi segítséget ad azoknak a roma honfitársainknak, akik származásuk miatt kerülnek hátrányos helyzetbe a munkahelyükön, az iskolában, a hatóságokkal való találkozáskor.

A zalai érintett Cigány Önkormányzatok nemrégiben mutatták be segítőjüket. Ekkor mi is szót váltottunk az ügyvéddel.

- A minisztériumi pályázatra azért jelentkeztem, mert úgy ítéltem meg, hogy akik őszintén fordulnak hozzám, s valóban hátrányt szenvednek, azokon szívesen segítek a szaktudásommal. Megtettem korábban is, a praxisom elég régi, így már többször találkoztam ilyen esetekkel, csak nem jártam még el bennük. Az esélyegyenlőség pontos jogi hátterét csak a 2003-as törvény rendezte.

- El lehet dönteni, hogy mi minősül diszkriminációs problémának egy roma életében?

- Szerintem egyértelműen el lehet dönteni, hogy melyik gond eredeztethető a származásból, s melyik nem, inkább az elintézése, orvoslása igényel majd fokozott odafigyelést, következetességet. Erre pedig egyelőre úgy érzem, még nincs kimunkált gyakorlat. A szerződésem pontosabban körvonalazza a teendőket.

- A CKÖ-k jelezték-e már, hogy mennyi munkára, megkeresésre, netán milyen típusú megoldandó problémákra számíthat?

- Még nem látom át, ezután tekintjük át a feladatot. Jogi tanácsadás is szerepel a teendőim között, valószínűleg ebből is lesz jócskán, s nehéz lesz szétválasztani a kettőt. Menet közben fog kialakulni, hogy hogyan aránylik a két dolog egymáshoz. Tudom, hogy munkajogi és büntetőperes ügyekkel is felkeresnek, s minden eset más lesz, a konkrétumok alapján lehet dönteni.

- Tisztában vagyok vele, hogy emberileg is sokat várnak tőlem, a szerepkör tehát a gyakorlatban formálódik. 



 Dr. Apáthy Zsuzsanna, a roma anti-diszkriminációs ügyfélhálózat zalai ügyvédje 

A pályázatra - talán épp a fentiek miatt - egyébként Zalaegerszegről nem jelentkeztek, ezért látja el nagykanizsai ügyvéd az ügyfélhálózati munkát. Ebben a szolgálatban az egész országban 36-an vannak.

Szóba került természetesen az a romákkal szembeni fokozott ellenérzés, a körülöttük gerjedő társadalmi feszültség. Dr. Apáthy Zsuzsanna a realitás talaján állva mondta, a romák maguk is tehetnek a róluk kialakult képről.

- Nehéz kérdés... A romló anyagi helyzet, a politika bizonytalansága, számító magatartása, a romák életmódja, mind-mind oka lehet a jelenlegi helyzetnek. A romák olykor nem tudják eldönteni, hogy romák akarnak lenni, vagy cigány magyarok, netán magyarok.

- A megoldás?

- Én úgy érzem, hosszú távon a cigány értelmiség kezében van a megoldás. Be kell látniuk, tanulni érdemes és muszáj, az államnak pedig oktatásra kell helyezni a hangsúlyt. A holland példa szimpatikus számomra, ahol a kisebbségi értelmiséget segítették, hogy azután ők tudják segíteni az övéiket.Hosszú távon a roma értelmiség kezében van a megoldás kulcsa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!