Hírek

2009.08.04. 08:21

Már a rómaiakat is elbűvölte Balatongyörök

Balatongyörök - Nem véletlen, hogy már a rómaiak is a Balaton egyik legszebb pontjaként tartották számon a települést, illetve a ma Szépkilátóként ismert részt. A tóra nyíló panoráma egyszerűen fenséges, a természet ezen adottsága mellett azonban a lakosság is igyekszik, hogy a község minden téren megfeleljen a turisták elvárásainak. Elvégre Balatongyörök üdülőhely.

Sámel József

Éppen ezért verseng most nyolc másik zalai településsel, Keszthellyel, Hévízzel, Vonyarcvasheggyel, Gyenesdiással, Zalakarossal, Zalaegerszeggel, Kehidakustánnyal és Lentivel a legkedveltebb nyaralóhelynek járó díjért. A versenyt idén hirdette meg először a Zalai Hírlap, kizárólag azoknak a véleményére alapozva, akik bizonyára rendkívül fontosak e települések számára: a vendégekére.

Mind a kilenc helyen 20 külföldi és 50 hazai vendéget kértünk meg arra, hogy tíz szempont alapján osztályozza 1-től 5-ig az adott települést, s természetesen a pontszámok összesítésével hirdetünk majd győztest. A 2009-ben legkedveltebb zalai nyaralóhelynek, rögzítve rajta e tényt, márványtáblát adunk át, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. felajánlásának köszönhetően pedig gyönyörű porcelánváza is emlékezteti majd a győztes települést vendégeinek véleményére.

A legkedveltebb zalai nyaralóhelyre egyébként bárki szavazhat a Zalai Hírlap honlapján. Kattintson ide és szavazzon! A legtöbb internetes voksot összegyűjtő település különdíjban részesül majd.

Azt persze nem tudni még, hogy Balatongyörök a győztesek között lesz-e, az viszont bizonyos, hogy noha magyarok és külföldiek egyaránt sokan választották állandó lakhelyükként a községet, igazi élet, zsongás nyáron költözik a településre. A balatoni fürdőzés mellett a kulturális és egyéb, például borászati események adják a turizmussal kapcsolatos lehetőségek bázisát. Egymást érik a kiállítások, koncertek, bemutatók, a törekvés pedig az, hogy az előszezontól az utószezonig minél gyakoribbak legyenek a programok. Az önkormányzat és a nemrég szerveződött idegenforgalmi egyesület komplexen kezeli a turizmussal kapcsolatos teendőket, programokat.

Az elmúlt években, szinte nem volt a szezonoknak olyan hétvégéje, hogy ne kínáltak volna szórakoztató rendezvényt a településre érkező, illetve ott megszálló vendégek számára. Amint Kiss László Tibor polgármester fogalmaz, minden lehetőséget megragadtak, hogy a turisták rossz idő esetén, fürdőzés híján is megtalálják számításukat, azaz ne maradjanak program nélkül. Lehetőségek akadnak jócskán, említésre méltó egyebek között a horgászat, a vadászat, a természetjárás, de a környék is rengeteg alternatívát kínál. A cél, hogy ne csak a főszezonban, hanem májusban és szeptemberben is legyen mit kinéznie a vendégeknek. Az éves programnaptárt - magyar, német és angol nyelven - az említettek jegyében már az év első hónapjaiban elkészítik a településen.

A település rendezettsége számukra éppen annyira fontos, mint a Balaton-parti strand tisztasága. Látják, tapasztalják ezt a vendégek is, akik a felmérésünk során fogalmaztak meg ugyan kritikákat, például, hogy a strandon délután korán bezár a WC, de az észrevételek többsége pozitívan csengett.

- Elégedettek vagyunk a kiszolgálással, egyértelműen látszik, hogy tisztán, rendben tartják a strandot - fogalmazott Bugáné Jónás Mónika, aki férjével és kislányukkal, Lolitával meglehetősen messziről, Karcagról érkeztek Balatongyörökre, hangsúlyozva: több helyen is strandoltak a tónál, ám a zalai települést évek óta felkeresik. - Fontos szempont számunkra, s minden kisgyermekes család számára, hogy a belépő nem drága. Öröm, hogy a Balaton vizének minősége megfelelő. Visszatérő vendégek vagyunk Györökön, éppen azért, mert úgy érezzük, hogy a település és a strandja maximálisan megfelel az elvárásainknak. Kétéves kislányunk szempontjából is ideális a hely, most már az animátorsátorban is talál magának elfoglaltságot, nem csupán a játszótéren, ami külön jó pont. Maga a település biztonságos, szépen kiépített, rendezett, ami szintén fontos a vendégek számára. Az sem baj, hogy fizetős a strand, mert ennek köszönhetően karbantartják, rendezett és tiszta. A szállásunkra sem panaszkodhatunk, ha jövőre ismét nyaraláson törjük a fejünket, Balatongyörök biztos, hogy újra szóba kerül, mint nyaralóhely.

Hasonlóképpen vélekednek a külföldiek is; nemcsak az idősek, hanem a fiatalok is szívesen választják pihenésük helyéül a községet, fürdőzésre a Balatont.

- A strand kicsi, barátságos, ami nekünk, fiatal diákoknak nagyon is megfelel, egyáltalán nincs szükségünk nagyobbra - vélekedett Stephan Timer, aki Hollandiából érkezett, s nyaral a településen barátnőjével. - Sajnos sokat nem tudunk költeni, jobbára az élelmiszerboltban vesszük meg az ételeinket, nem járunk étterembe, a kaját úgy visszük le a strandra. Bevallhatjuk, a Balaton vize nekünk kissé furcsa az algák miatt, de nem panaszkodunk, az úszástól ez a tény nem veszi el a kedvünket. Nem szállodában és panzióban, hanem kempingben szálltunk meg, az nagyon hangulatos, pont jó nekünk. Szórakozni nem járunk el, nincs igényünk ilyenre. Inkább pihenni jöttünk, fürödni, kikapcsolódni, de ha nagy szórakozó fiatal tömeget látnánk, talán mi is bekapcsolódnánk az éjszakai életbe.

Kozma Ákos Győrből érkezett családjával Balatongyörökre, s úgy véli, ismét jól döntöttek.

- Balatonalmádi jóval közelebb van hozzánk, ám a strandja zsúfolt. Az itteni nyugis, családias, felnőttek és gyermekek számára egyaránt megfelelő. Lehet parkolni, s itt minden száz méterre van a bolttól a fagyisig, nem kell sorokat állni. Na hát, ezért járunk vissza évek óta. Ja, nem is említettem a horgászást, ma reggel csodálatos pontyot fogtam.

A strandon kívüli vendéglátásra panaszkodott a fiatalember, de azt mondja, ez nem kimondottan györöki, hanem a teljes Balaton-partra jellemző probléma.

- A vendéglátás szezonális, ez nem is az árakon, hanem az ételek minőségén, ízén érződik igazán - tette hozzá. - A német turistákat egy kis pirospaprikával le lehet venni a lábukról, ám a magyarokat nem. Minőségi jó kajára van szükség, ez is fontos része a turizmusnak.

A Szépkilátó a település egyik éke, ott számos vendéglő üzemel. A turisták akár órákat is eltöltenek ott, gyönyörködve a panorámában.

- Csodát kap itt a vendég, ennél szebb tájat festeni sem lehetne. Nappal vagy este leülni egy jóféle babgulyás mellé, s nézni a Balatont, az aranyhidat - fogalmazott az egyik büfében dolgozó Sári Miklós, büszkén hozzáfűzve: ő igazi tősgyökeres balatoni gyerek. - Úgy érzem, a térség évről évre jobb szolgáltatásokat nyújt a vendégek számára, akik, ha elégedettek, újra visszatérnek a településre. Ez jelenti a turizmus jövőjét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!