Hírek

2009.08.06. 09:26

Lehet, hogy késve, de fizet a bérgarancia alap

Zalaegerszeg (haa) - 29 éven át dolgozott a Zalabaromfinál fizikai munkásként, a felmondásról már decemberben értesítették, de amíg gyesen van, a végkielégítéshez nem juthat hozzá.

Horváth A. Attila

Megyeszékhelyi olvasónk, Németh Barnabásné fordult e panasszal lapunkhoz, arról érdeklődve, valóban visszatartható-e a munkaviszonyban töltött évek utáni járandóság a gyes időtartama alatt.

 

- Decemberben még gyeden voltam a kisfiammal, amikor írásban közölte a Zalabaromfi vezetése, hogy a csoportos létszámcsökkentés engem is érint. Most gyesen vagyok, ennek ideje jövő januárban jár le, addig nem juthatok a pénzemhez, pedig nagy szükség volna rá, igen szerény körülmények között élünk - osztotta meg velünk keserűségét az asszony, hozzátéve: a havi fix bevételt jelentő gyest nem meri idő előtt visszamondani, mert ha a végkielégítés mégsem jönne meg, nem tudná ellátni kisfiát. (Hangsúlyozta, egyedül plébánosuktól, Papp Tihamértól kapott támogatást a család az utóbbi időben.)

 

Németh Barnabásné nemrég levélben kért tájékoztatást a Zalabaromfi felszámolását végző Ceres Kft.-től. Dr. Vass Magdolna felszámolóbiztos válaszlevelében azt írta: a munkaviszonyt a gyes időtartama alatt felmondani nem tudják, így csak annak lejárta után igényelhetik a járandóságot a bérgarancia alapból.

 

Munkajogban jártas ügyvédet kérdeztünk az ilyenkor szokásos eljárásról.

 

- Aki gyesen van, a munkáltató cég statisztikai létszámát gyarapítja, biztosítással rendelkezik, tehát úgy tekintik, mint aki munkaviszonyban áll. Ezért a felszámoló valóban kénytelen kivárni, amíg megszűnik a gyes. A bérgarancia alap azonban állami költségvetési forrás, így nem fordulhat elő, hogy a jogosultat nem fizetik ki, bár az tény, hogy a jogszabály nem ír elő fizetési határidőt az államnak - mondta el érdeklődésünkre dr. Vértényi Jenő. Hozzátette: a felszámolónak is érdeke, hogy a felszámolás mielőbb befejeződjön, ezért a munkavállalónak ilyen esetben érdemes hónapokkal előbb jeleznie a gyes lejártának időpontját, hogy az igénylést követően az eljárás ne húzódjon el sokáig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!