Hírek

2009.08.04. 02:25

Hajlás, emelés, guggolás

Zalaegerszeg (se) - A nyugdíjkorhatár fokozatos, 65 évre emelése ellen tiltakozik a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (BDDSZ). Mindezt aláírásgyűjtéssel is nyomatékosították.

Sinkovics Eta

Követelésüket közel 6500 aláírással a napokban a szociális miniszterhez továbbították. Azt szeretnék elérni, hogy a bölcsődékben a kisgyermekekkel közvetlenül foglalkozók egységesen 58 éves korban mehessenek nyugdíjba. Úgy vélik, 62-65 évesen fizikailag is igencsak megterhelő kicsikkel foglalkozni, s ezt az érvüket a bölcsődei dolgozók körében végzett egészségügyi felmérés is alátámasztotta.

A megyeszékhelyi egyesített bölcsődék vezetője, Prenner Zsuzsanna elmondta, ők is kitöltötték a kérdőíveket. 66 gondozónővel dolgoznak, közülük 58 fő negyven éven felüli, e korosztályból pedig 29 főnél az életkor az ötven évet is meghaladja.

- A kisgyermekek ellátása az állandó pszichés megterhelés mellett jelentős fizikai igénybevételt is kíván a gondozóktól. Az egyéves gyerekek közül még sokat ölbe vesznek, s naponta többször felemelik a tíz kiló súlyú kicsiket a pelenkázóasztalra. Gyakran lehajolnak hozzájuk, s hogy szemmagasságban legyenek az apróságokkal, leguggolnak vagy letérdelnek... - sorolta a gondozók életkorának előrehaladtával mind nagyobb nehézséget jelentő problémákat. Véleménye szerint a szakmából hiányzik a harminc-negyvenéves korosztály, mégpedig azért, mert amikor a bölcsődebezárási hullám felerősödött, az akkor 18-20 éves gondozók kerültek ki a rendszerből.

- Több mint 33 éve dolgozom bölcsődében, szeretem a szakmámat, de az biztos, hogy fizikailag, szellemileg egyaránt elfáradunk - mondta a Kiss utcai bölcsődében Kocsis Jánosné Adél szakgondozónő. - A hajlás, a guggolás, a sok emelés azért nem könnyű már ennyi idős korban. A 65 éves nyugdíjkorhatárt nagyon soknak tartom - támasztotta alá a szakszervezet által is megfogalmazottakat.A gondozók egészségi állapota is indokolja

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!