Hírek

2009.08.29. 09:29

Egy év fizetett pihenés a pedagógusoknak - és hol marad a többi szakma jutalma?

Zalaegerszeg - Bevezetné a Fidesz és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, hogy minden ledolgozott nyolc-tíz év után fizetett pihenő évet kapjanak a pedagógusok.

Horváth Viktória

A PDSZ szerint támogatható az az elképzelés, hogy a pedagógusok 8-10 év után egyéves, fizetett pihenőidőt kapjanak, amelynek idején nem kell pedagógiai munkát végezniük. Kerpen Gábor, a szervezet elnöke már korábban is javasolta ezt a néhány országban alkalmazott gyakorlatot, amit a fideszes Pokorni Zoltán, volt oktatási miniszter is támogatna kormányváltás esetén.

A szakszervezet szerint a bevezetés feltétele, hogy a pedagógus kapjon ugyanolyan fizetést erre az időszakra, mintha dolgozna, és garantálják számára, hogy ugyanabba a státusba kerül vissza a pihenőidő letelte után.

Az elképzelés felvetői úgy vélik, ez a megoldás segítheti, hogy a pedagógusok ne égjenek ki a sokéves tanítás után, és szakmai fejlődésük is lehetővé válna, amit egyébként nehéz beilleszteni a tanévbe.

Takácsné Barna Éva, a Pedagógus Szakszervezetek Zala Megyei és Városi Egyesületének titkára szerint, ha nem is fizikailag, de szellemileg nagyon megterhelő a pedagógusok hivatása.

- Ugyanúgy az emberi életért felelősek, mint mondjuk az orvosok, hiszen amíg nem jön érte a szülő, addig ő vigyáz a gyermekre. Jó ötletnek tartom ezt az egyéves szünetet, amit nem úgy kell felfogni, hogy addig lógatja a lábát a tanerő, hanem szakmailag továbbképezi magát, hogy utána jobban tudja ellátni a munkáját. De fontosabbnak tartom még ennél is, hogy a pedagógusok nyugdíjkorhatárát csökkentsék le 57-58 évre. Egy 65 éves pedagógus már nemcsak elfáradt, de nehezebben is tud hatni a kamaszokra, úgy gondolom.

Vajon mit gondolnak erről a többi szakma képviselői, akik szintén nehéz szellemi és fizikai munkát végeznek: őket nem illetné meg az egy évnyi pihenő? Kettőt megkérdeztünk közülük.

- Nem bántva a pedagógus társadalmat, úgy gondolom, hogy ez túlzás, és itt elsősorban nem magunkért, a betegellátásban dolgozókért szólok, hanem minden más szakmáért is - szögezte le dr. Magyar László, a Zala Megyei Kórház baleseti sebésze. - A pedagógusoknál sokkal többet dolgozunk mi például. A sebészeknek nagyon megterhelő a munkájuk, hetente legalább egyszer 24 órás ügyeletet látunk el, ezalatt több autóbaleset vagy akár késelés is előfordulhat. De a fizikai mellett ott a lelki stressz is: rengeteg műhibaperről, bírósági ügyről hallani, emiatt az orvosnak már arra is kell figyelnie, hogy milyen hangsúlyt használ, amikor tájékoztat egy hozzátartozót.



Horváth László,
a Zala Volán üzemi tanácsának elnöke - aki tőlünk hallott először erről az elképzelésről - szintén úgy látja, más szakmában is elkelne az az egy év kihagyás.

- Nehéz kérdés ez, mivel nyilván több olyan szakma is van, ahol nagy nyomás nehezedik a dolgozókra, de érdekes lenne, ha mindenki pihenőt tartana. A buszvezetők inkább szellemileg fáradnak el: az állandó figyelem az utasokra, a jegykezelőgépre, az útvonalra bizony nagyon megterhelő. Ezért ajánlani szoktuk a korkedvezményt, például egy harminc éve nálunk dolgozó sofőr hat évvel előbb mehet nyugdíjba, ez egyébként a maximum az évek számát figyelembe véve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!