Hírek

2009.08.07. 05:28

Drágul a fogpótlás

Zalaegerszeg - Augusztus elején megszűnt a felnőttek részlegesen és teljesen kivehető fogpótlásának, valamint a gyermekek fogszabályozó készülékének tb-támogatása. Ismét többet kell fizetnünk a fogorvosnál.

Szabó Judit

A gyógyászati segédeszközök támogatásáról szóló rendelet változása szerint műfogsorokra csak fejlődési rendellenesség, daganatos megbetegedés és traumás sérülés esetén jár 80 százalékos egészségbiztosítási támogatás, ezenkívül a közgyógyellátottak vehetnek igénybe 50 százalékos támogatást. A fogszabályozó készülékeknek is megszűnik a tb-finanszírozása. Kizárólag fejlődési rendellenesség, tumor és traumás sérülés esetén nyújt az állam 80 százalékos segítséget, és ha a 18 éven aluliak fogazatának súlyos alaki rendellenessége állapítható meg. A támogatás szűkítésével nem értenek egyet a megkérdezett egerszegi fogorvosok.

- Az utcán látni fogjuk, milyen következményekkel jár a jogszabálymódosítás, egyre több lesz a fogatlan ember - alkotott véleményt a kivehető műfogsorok támogatásának megvonásáról dr. Belléncs László fogszakorvos. - Igazságtalan a rendelkezés, mert a beteg évtizedekig fizette a tb-járulékot, s egyre kevesebbet kap érte. A magánpraxisoknak sem jó a jogszabályváltozás, mert nem lesz fizetőképes kereslet a támogatás nélküli beavatkozásokra.

- A kisnyugdíjasoknak az eddigi támogatási rendszer mellett is nagy terhet jelentett a fogpótlás, hiszen a kettő, teljesen kivehető fogsorra eddig is fizettek 30-40 ezer forintot. A fogtechnikusi díjak támogatásának megszüntetésével 100-120 ezer forintra emelkedhet ez az összeg, amennyiben a fogorvosi költségek támogatása is megszűnik. Az utóbbiról ellentmondó híreket hallunk - vázolta dr. Szabó Csilla fogszakorvos és fogszabályozó szakorvos.

A gyerekek fogszabályozó eszközeire nyújtott támogatás megvonása Zalaegerszegen nem nagy érvágás, mert a városban eddig sem volt biztosított a támogatott ellátás. A fogorvosok nem vállalták, mert a tb-finanszírozás mellett csak veszteséggel tudták volna megoldani. A családok, ha tehették, és nem kellett hónapokat vagy éveket várni, más városokban vették igénybe a támogatott fogszabályozást, vagy kifizették a teljes költséget. Tb-alapú ellátás csak Nagykanizsán működik heti 15 és Keszthelyen heti 10 órában, de az új jogszabályok szerint augusztus elsejétől a készülékekre már sehol sem jár támogatás (az említett kivételes eseteket leszámítva).

A zalaegerszegi önkormányzat ugyanakkor hozzájárul a szociálisan rászoruló gyerekek fogszabályozásához 2005 óta, annak ellenére, hogy nem feladata a szakellátás megszervezése és támogatása, hangsúlyozta Németh Gyuláné, a polgármesteri hivatal szociálpolitikai csoportvezetője. A város 2005-től 2009 júliusáig 158 családnak nyújtott 80 százalékos támogatást, közel 6,9 millió forintot.

Ahol nincs ilyen rendelet, a jövőben mindenki maga fizeti a számlát. S bár a fogszabályozás részben esztétikai kérdés, az elmaradása ártalmas lehet az egészségre.

- A megfelelő rágóteljesítményhez jól összeillő fogpárok kellenek. A fogak torlódása miatt fogszuvasodás alakulhat ki, és a szabályozatlanság miatt ízületi eltérések is jelentkezhetnek - összegezte dr. Szabó Csilla.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!