Hírek

2009.07.17. 02:27

Valóságos gondolatok (július 22-ig)

Balatongyörök (há) - A kortárs festészetben számos különlegességgel találkozhatnak a képzőművészet iránt érdeklődők. A Balaton-parti tárlatokba is belopják magukat az olyan alkotói stílusok, melyben az ihlető környezet gondolatokon átszűrve alakul képpé.

Horányi Árpád

A Bertha Bulcsú Művelődési Házban Bukta Imre, a Magyar Köztársaság érdemes művésze, Munkácsy-díjas festőművész július 22-ig látogatható tárlata különleges élményt nyújt az érdeklődőknek. Bukta Imréről a művész szakma is azt tartja, hogy munkái különleges színfoltjai a mai festészetnek. Erről a minapi megnyitón szólt dr. Merics Imre, aki a munkákat méltatva mondta el: másfél évtizedes ismeretség révén immár életúti sorstársi közösséget érez Bukta Imrével.

A Heves megyei Mezőszemerén élő, autodidakta úton elismert művésszé érett Bukta Imre alaptémája a mezőgazdálkodás. De nem csak ez szokatlan a Balaton melletti tárlaton, ahol jellemzően a tó és partja, annak élete, a szelíd ívű szőlőhegyek, pincék, napraforgók jelentik a szó szerinti festői környezetet , s ihletet a tájábrázolásra.

Kompozíciókat látunk még a portrékban is, ahogy végigmegyünk a festmények előtt: megjelenik Róza, Vilma, majd a Vidéki portré című munka, a Fiatal erdő, a különös kép a képben meg-oldás Önarckép címmel. A látszólag egyszerű kifejezésmód a mű befogadásá-nak lehetőségét kereső nézőt gondolkodásra készteti. Valójában ez a keresés adja azt az élményt, ami immár nem csak vizuális. A megindító látnivalók groteszk, olykor intrikus jegyeinek felfede-zése adja a valóság tükrét, a keltett gondolatokon keresztül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!