Hírek

2009.07.30. 02:28

Nem lehet kikötő

Fenékpuszta (va) - A közép-dunántúli zöldhatóság jogerős határozatban kötelezte a helyi Amúr horgászegyesületet, hogy július 31-ig távolítsa el a csónaktárolásra használt víziállásokat, amelyeket korábban a Balaton medrében létesített.

Varga Andor

Az ügy - melyről menet közben lapunk is többször írt - még 2008 elején kezdődött, amikor a Fenékpusztai Amur Horgászegyesület bizonyos medertisztítási munkálatokat végzett el a madártani egyesület gyűrűzőbázisa melletti partszakaszon. Az ügyben a székesfehérvári természetvédelmi hatóság természetvédelmi bírság kiszabása ügyében indított eljárást, ám - mint tájékoztatásukból kiderül - ezt később megszüntették, miután nem sikerült bizonyítani, hogy a tóparti nádas eltűnése összefüggésbe hozható a munkálatokkal; illetve nem lehetett megállapítani azt sem, hogy a nádast mikor és ki távolította el.

Ám az ügyben beszerzett bizonyítékok alapján a felügyelőség úgy ítélte meg, hogy a pecások engedély nélkül létesítettek csónak-lekötőhelyeket egy olyan területen, ahol ez amúgy nem is lenne engedélyezhető. A part és a meder a Natura 2000 elnevezésű élőhelyvédelmi program oltalma alatt áll, a nádas pedig külön is védett. A határozat szövege szerint az emberi beavatkozást az ilyen területeken azok fenntarthatósága miatt hosszú távon korlátozni kívánják, s ezért született meg a döntés: a zöldhatóság egyrészt megtiltja itt minden vízijármű tárolását, illetve a további kotrási munkálatokat is. Valamint kötelezte a horgászegyesületet, hogy az engedély nélküli, csónaktárolásra használt állásokat július 31-ig távolítsa el. Hogy ez megtörténik-e, azt munkatársaik később ellenőrizni fogják.

Az Amurral szemben a tavalyi kotrás kapcsán eljárt a fenékpusztai parton illetékes szombathelyi zöldhatóság is. Ez az ügy még zajlik: a felügyelőség horgászok számára pozitív döntését a madártani egyesület megfellebbezte, a bíróság pedig ennek nyomán új eljárás lefolytatására kötelezte a hatóságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!