Hírek

2009.07.21. 02:28

Művészudvar az átriumban

Hévíz (há) - A művészet születését tekinthették meg a minap a járőkelők a fürdővárosban: a Deák téri galéria átriuma festőudvarrá alakult, a cserszegtomaji művésztelep résztvevőinek kitelepülésével.

Horányi Árpád

A 17. alkalommal rendezett cserszegtomaji Szabad Művészet Nemzetközi Alkotótábor résztvevői hagyományt teremtettek a szabadtéri csoportos festészetnek is.

- Tizenöt éve rendszeresen eltöltünk egy napot itt Hévíz közepén, jó értelemben az utcára visszük ilyenkor a művészetet - így Takács Ferdinánd, a tábor vezetője. - Legalábbis, lehetőséget adunk erre a résztvevőinken, nem teljes létszámmal vagyunk kint, dolgoznak a táborban szobrászok is, ők nem tudnak kitelepülni. Ez a kulturált környezet összefér művészetteremtéssel, sok kolléga szereti, ha munka közben találkozhat az érdeklődőkkel.

Szabadtéri műhely és kiállítás együtt volt jelen a festőudvarban, többen hozták el kész alkotásaikat is.

- A figurális ábrázolás az én stílusom - mondta a barlahidai Oláh László. - Most másodszor látogattam el a cserszegtomaji művésztelepre. Nagyon gyakran a szabadban kezdem a festést, aztán a megőrzött benyomások szerint fejezem be. Most félkész munkákat hoztam magammal, az itt kapott hangulat van segítségemre a folytatáshoz.

Mozgalmasak az alkotók napjai a héten tartó művésztelepi program során, az ez alatt elkészülő munkákból csütörtökön 18 órakor nyílik kiállítás a táborhelyen: a cserszegtomaji Szabó István Általános Iskolában. A tábor két tagja: a székelyudvarhelyi Horváth Melinda festőművész és a csíkszeredai Bara Barnabás szobrászművész alkotásai A hévízi Hotel Aquamarin galériájában már most láthatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!