Hírek

2009.07.31. 05:28

Lelakatolt aknák a strandon

Zalaegerszeg - Az AquaCityben az üzemeltető szerint nem fordulhat elő az Aquaworldben történt tragédiához hasonló baleset. A budapesti fürdőben egy hete halt meg egy kisgyermek.

Szabó Judit

A budapesti élményfürdőben az aknafedél rögzítésének hiányossága miatt vesztette életét múlt csütörtökön egy kilencéves kisfiú. Belezuhant a szörfmedence hullámgépébe és azonnal szörnyethalt. A tragikus eset kapcsán a zalaegerszegi aquaparkban érdeklődtünk, hogyan ügyelnek a vendégek biztonságára.

Mateisz Roland, a vízi vidámparkot üzemeltető Thermalplus Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a fővárosi Aquaworlddel ellentétben az AquaCity csak nyáron üzemel, így nyitás előtt bőven van idejük átnézni a műszaki berendezéseket, megvizsgálni, minden megfelelő állapotban van-e. A zalaegerszegi aquaparkban nincsen a budapesti tragédia helyszínéhez hasonló szörfmedence. Legjobban a hullámmedence emlékeztet rá, de a gépészeti rendszere egészen eltérő.

- Kizárt, hogy a vendégek hozzáférjenek a működő gépészeti rendszerhez. A berendezés nem a hullámmedence alatt, hanem mögötte található, és sűrű rács választja el a medencétől. A rácsot el kellene fűrészelni ahhoz, hogy át lehessen jutni a túloldalára, s akkor is még jócskán kellene gyalogolni, hogy elérhetővé váljon a gépészet - magyarázta az ügyvezető.

Az AquaCity legnagyobb gépháza a kerítésen kívül található, és zárva tartják, s az aknafedlapok alatti berendezésekhez sem férhet hozzá a vendég. A fedlapokat most le is lakatolták az Aquaworldben történt tragédia után, hogy fokozzák a biztonságot. Az elsősegélynyújtásról egy egészségügyi szolgáltató cég gondoskodik. Mentősök dolgoznak a vállalkozásnál, s minden szükséges felszereléssel, még újraélesztő géppel is rendelkeznek, hangsúlyozta Mateisz Roland.

A nyolc éve működő aquaparkban szerencsére nem volt nagyobb baleset, jelezte az ügyvezető. Kezdetben gyakrabban előfordultak horzsolások, sérülések a csúszdákon, de két éve egy nagyon megbízható vállalkozás végzi a karbantartást, azóta elenyésző a sérülések száma.

A strandok gépészetét, medencéit műszaki szempontból egyetlen hatóság sem ellenőrzi. Mint megtudtuk, ez a munkavédelmi felügyelőségnek sem tartozik a hatáskörébe.

- Azt ellenőrizzük, hogy a munkáltató betartja-e a munkavállalók egészségével, biztonságával kapcsolatos jogszabályi előírásokat. Nem feladatunk, és nem is lenne kapacitásunk rá, hogy például a fürdők vendégeinek biztonságát ellenőrizzük, ez az üzemeltető törvényi kötelezettsége. Ha azonban előfordul, hogy olyan hiányosságot észlelünk, amely a szervezett munkavégzésben részt vevőket érinti, intézkedünk - mondta Fekete István, a Nyugat-dunántúli Munkavédelmi Felügyelőség igazgatója.

A műszaki berendezéseket a tisztiorvosi szolgálat sem vizsgálja, illetve csak közegészségügyi szempontból, tudtuk meg Engi Dezső közegészségügyi felügyelőtől. Megnézik például, hogy működik-e a víztisztító berendezés és megvan-e minden a szabályos vízmintavételhez. A zalaegerszegi aquaparkban eddig nem tapasztaltak hiányosságot és panasz sem érkezett az ÁNTSZ-hez, tájékoztatott a felügyelő.A műszaki berendezések biztonságos működésén kívül a vízmták kontrollálása is az üzemeltető feladata, bár az utóbbit az ÁNTSZ is ellenőrzi szúrópróbaszerűen. Az aquapark és a termálfürdő vízmintáit az Aquaplus Kft. saját laborjában vizsgálják. Egészség-re káros anyagotmég nem találtak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!