Hírek

2009.07.01. 06:27

Fuzárium-szennyezett élelmiszerek - A tányérban már nem ártalmas

Zalaegerszeg - Zalai üzletek polcaira is került a fuzáriummal szennyezett élelmiszerekből, ám aggodalomra akkor sincs ok, ha valaki fogyasztott ezen termékek valamelyikéből.

Varga Lívia

Fuzáriumtoxin és DON. Az utóbbi hetekben egyre többet halljuk ezeket a korábban alig használt elnevezéseket, az elmúlt két napban éppen a Cerbona, a Tortellino és a Diamant Malom Kft. kapcsán, a cégek ugyanis kénytelenek voltak visszahívni egyes termékeiket az alapanyag toxin szennyezettsége miatt.

- Ez idáig nem kaptunk központi jelzést arra nézve, hogy a hozzánk került termékek bármelyike is fuzáriummal szennyezett lenne - mondja Lévai Ferenc, a megyeszékhelyi Csipkeházi Coop ABC áruházvezetője. - Ennek ellenére persze átvizsgáltuk mind a polcon, mind a raktárban levő száraztésztákat, de nem találtunk olyat, ami a megjelölt időpontban járna le.

A vásárlók persze érdeklődnek a szóban forgó termékekről, s nem csak az üzletekben, szerkesztőségünkben is. Aggódnak. Ez idáig azonban a Csipkeházi ABC-be például még senki nem vitt vissza egyetlen csomag gyanúsnak gondolt száraztésztát sem.

- Annak ellenére, hogy mi nem forgalmaztunk a fuzáriumos lisztből készült termékekből, ha egy vásárlónk ilyet hozna be, természetesen visszavesszük tőle - folytatja az üzletvezető. - Hosszú évek tapasztalata egyébként, hogy az emberek a rosszat jobban meghallják mint a jót, ám pár nap múlva elfeledkeznek róla.

A zalaegerszegi Tóth Lászlóné ottjártunkkor épp a száraztészták között válogatott, végül két csomag tarhonya került a kosarába.

- Elvétve szoktam Cerbona-termékeket vásárolni, olyanokat is, amelyeket most a gyártó visszahívott, ám ezek a drágább kategóriába tartoznak, én pedig általában az olcsóbb tészták közül válogatok - magyarázza. - Egyébként, ha valaki nem eszik sokat a toxinos termékből, nem hiszem, hogy bármi baja lenne tőle.


Tóth Lászlóné a durumtészta helyett végül tarhonyát vásárolt
Fotó: Katona Tibor

S valóban: a fuzáriumgomba szóban forgó toxinjának, a DON-nak a fogyasztása csak nagy mennyiségben okoz panaszt - hányást, hasmenést -, ám a toxin sütés-főzés hatására elbomlik, így mire a tészta, tortellini, lasagna a tányérra kerül, már határérték alatti szintre csökken benne a méreganyag.

- Nem nagyon szoktunk tésztát enni, most is inkább csak a kíváncsiság hozott ebbe a sorba, meg akartam nézni ugyanis, melyek azok a fajták, amikről a tévében is beszélnek - meséli a szintén megyeszékhelyi Kovács Béláné.

A Csipkeházi ABC-vel ellentétben valószínűleg valamennyi Tesco áruház polcára került mind a Cerbona 2011. május 13. és 2011. június 18. közötti minőség megőrzési idejű Durum és Durillo nevű száraztésztáiból, mind pedig a Tortellino Kft. idén szeptemberig fogyasztható fuzáriummal szennyezett gabonából készült termékeiből, a Diamant Malomtól azonban közvetlenül semmilyen terméket nem forgalmaz a lánc, tudtuk meg Hackl Mónika szóvivőtől.

- Amint a két cég jelezte nálunk a problémát, azonnal visszahívtuk ezeket a termékeket, s a hatóság további intézkedésére várva elkülönítve tároljuk azokat raktárainkban, saját márkás termékeink körében pedig külön vizsgálatot indítottunk - fogalmaz a kommunikátor.

Egyelőre nem tudni, mennyi fuzáriumos áru került a Tescóba, így az sem becsülhető meg, ezekből mennyit vásároltak a fogyasztók.

- Átlagos árfekvésű termékekről van szó, amelyekből nem fogy kiemelkedően sok, ami persze annak is köszönhető, hogy mind fajtájukat, mind formájukat tekintve nagyon sokféle tészta van a piacon - mondja Hackl Mónika, hozzátéve: a tésztatermékekkel kapcsolatosan még nem érkezett felszólítás a hatóságtól, hogy a szóban forgó termékeket vissza kell vásárolniuk, ám amennyiben ez megtörténik, blokk nélkül megteszik azt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!