Hírek

2009.07.25. 02:26

Egy vidéki fenntartó: Gyimesi Endre az Előadóművészeti Tanácsban

Zalaegerszeg - Csütörtökön a fővárosban megalakult az Előadóművészeti Tanács, 22 tagja közt dr. Gyimesi Endre zalaegerszegi polgármesterrel. A kormányzat azt ígéri: minden, a színészeket, zenészeket és táncosokat érintő kérdés megválaszolása előtt kikéri a grémium véleményét.

Varga Andor

Az Előadóművészeti Tanács létrehozásáról törvény rendelkezik - emlékeztetett rá az alakuló ülés után dr. Gyimesi Endre, aki az intézmény-fenntartók képviselői közt kapott helyet a testületben. Elmondta: a tanács elnöke egy évre az amúgy a táncművészeket képviselő Gyimesi László lett, de a színművészeknek (például Mácsai Pál), a zenészeknek (mint Victor Máté), a felsőoktatásnak (a színház- és filmművészeti főiskoláról Ascher Tamás), illetve a szakszervezeteknek és a minisztériumnak is vannak küldötteik odabenn .

- A magam részéről a vidéki színházak, előadók, a vidéki kultúra képviseletét tűztem célként magam elé a tanácsban - mondta Gyimesi Endre, akitől megtudtuk: a testület már augusztusban tart egy következő ülést, majd eseti jelleggel hívja azt össze elnöke. - Szeretném elérni, hogy olyan pályázati kiírások szülessenek, melyek a vidéki intézmények számára kedvezők, de vannak elképzeléseim a támogatási összegek számunkra megfelelőbb elosztásáról is. A közeljövő tanácsi napirendjei között pedig szerepelni fog a jövő évi költségvetés előkészítése is.

Kérdésünkre a polgármester elmondta: az egerszegi Hevesi Sándor Színház igazgatói pályázatának kiírásával valóban vártak a tanács megalakulására, hiszen a jelölteknek be kell majd mutatkozniuk e grémiumnak is. Most azonban már nincs akadálya annak, hogy augusztusban megszülessen a kiírás, az ősszel lezajlódjon a procedúra, s jövőre, január vagy február elsejétől legyen új végleges direktora a teátrumnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!