Hírek

2009.06.05. 02:29

Tisztán hasznos

Keszthely - A város komplex hulladékkezelési rendszerével ismerkedhettek a minap az érdeklődők, a nyílt napon a látogatók működés közben megtekinthették a válogató, bálázó és komposztáló berendezéseket.

Horányi Árpád

Az önkormányzat az elmúlt években jelentős fejlesztéseket hajtott végre a hulladékkezelésben, s a lakosokat érintően is fontos változások történtek. A nyílt napon Pálinkás Róbert alpolgármester, a ZALAISPA Zrt. igazgatósági tagja elmondta, hogy a városvezetés következetesen törekszik a környezettudatos, fenntartható életmód feltételeinek biztosítására. Hangsúlyozta azt a mind fontosabb követelményt, hogy a keletkező hulladék egyre nagyobb arányú újrahasznosításával csökkenjen a környezet felesleges terhelése, s emellett értékes másodnyersanyagokhoz lehessen jutni.

Az így elmondottak gyakorlati szemléltetésére volt hivatott a nyílt nap. Lehetőséget adott rá, hogy a résztvevők megtekintsék a szelektíven gyűjtött hulladék útját a további válogatással, bálázással. A program azt a célt szolgálta, hogy a rendszer működésének megismerése tegye még inkább meggyőzővé a hulladék szelektív gyűjtésének jelentőségét, a résztvevők lássák, mi történik a háztartásban keletkezett és válogatva gyűjtött szeméttel.

Keszthely városa 2001-ben kezdte kiépíteni a szelektív hulladékgyűjtés bázisát, megteremtve ezáltal a környezetbarát hulladékkezelés alapjait. Jelentős önkormányzati és pályázati források felhasználásával az évek során megvalósult a hulladékudvar és átrakó állomás, valamint 11 hulladékgyűjtő sziget létesült a város területén. Majd 2008-ban, a ZALAISPA-projekt keretében a keszthelyi telep kibővült az Európai Unió szigorú előírásainak megfelelő hulladékválogatóval, komposztáló- és gyűjtőudvarral. A korszerű GORE-technológiás komposztáló mellé speciális aprító- és rostagép beszerzésére is lehetőség nyílt. Szintén a projekt keretében a Keszthelyen működő 11 szelektív gyűjtősziget mellé további 22 került a város közterületeire. A 2009 áprilisától bevezetett új gyűjtőrendszerrel további nagy lépést tett Keszthely a környezettudatos hulladékkezelés felé.

Az érdeklődők láthatták: a működtetéshez a lakosok aktív segítségére is szükség van, a szelektív hulladékgyűjtés sikere nemcsak a korszerű technológián, de a városlakók elkötelezettségén, együttműködésén is múlik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!