Hírek

2009.06.27. 02:28

Szocioterapeuta a fiatalok alkoholfogyasztásáról, s a leszokás nehézségeiről

Zalaegerszeg - Nagyobb annak a valószínűsége, hogy az a fiatal, aki jobban bírja az italozást, inkább válik felnőtt korára alkoholistává, mint az, akinek hamar megárt - legalábbis a legújabb vizsgálatok szerint.

Zalai Hírlap

Ugyanis az alkohollal szembeni ellenálló képesség genetikai tulajdonság is. Már évtizedek óta kutatják, hogy azok a fiatalok, akik jobban bírják a szeszes italt, inkább válnak-e krónikus alkoholistává, mint azok, akiknek gyorsan megárt. Ez idáig csupán feltételezés volt, ám úgy látszik, hogy mára már bebizonyosodott.

Azok, akik 20 évesen jól bírták az alkoholt, később, 30 vagy 40 éves korukra két-háromszor gyakrabban válnak alkoholistává, mint azok, akik könnyen lerészegedtek. Semmi összefüggést nem találtak viszont az életkorral vagy a családban előforduló alkoholizmussal kapcsolatban.

Erről a vizsgálatról és a fiatalok alkoholproblémájáról kérdeztük Szabó Józsefet, aki a pózvai kórházban dolgozik, mint szocioterapeuta.

- Nyugat-Európában, és főleg Angliában, ez komoly probléma, de sajnos, már hazánkban is egyre aggasztóbb adatokat hallani: főleg a 13-14 éves és a 18-20 év közötti fiatalok veszélyeztetettek. A nagyobb baj az, hogy legtöbbször hetente csak egyszer isznak alkoholt, de akkor nagyon sokat, ennél még jobb, ha rendszeresen isznak, de keveset - állítja a terapeuta. - Az alkohol aztán magas vérnyomáshoz, agresszív viselkedéshez, rosz- szabb esetben közlekedési balesethez vezet. A hét végi mentős riasztások közel 70 százalékát teszik ki az italozó fiatalok.

A megdöbbentő adatok ellenére még ma is léteznek - nemrég még a megyeszékhelyen is volt - olyan diszkók, ahol a belépő ellenében korlátlan italfogyasztást kap a vendég, egy ilyen buli után akár több 18 éven aluli is megfordul a detoxikálóban.

- A 18. év egy kritikus kornak számít: az első jövedelemszerzés és a legális alkoholfogyasztás miatt megnövekedhet az elfogyasztott szeszes ital mennyisége, de ha 25-30 éves kora között le tudja szelídíteni az alkoholfogyasztást minimálisra, akkor nem lesz később alkoholfüggő belőle.

Szabó József szerint kétféle típusú alkoholfogyasztási formáról beszélhetünk: a mediterrán típusú, amikor folyamatosan fogyasztanak kis mennyiséget, míg a skandináv típusú, amikor ritkán, de egyszerre sokat. Mindkettő veszélyes lehet.

- Az alkoholizmusból kigyógyulni borzasztó nagy küzdelem, nem lehetetlen, de a mai alkoholfogyasztást támogató kulturális közegben, ahol élünk, igazi küzdelem. Az első és legnehezebb lépés, a felismerés.

A vizsgálat szerint a krónikus alkoholizmus az esetek 60 százalékában genetikai hajlam rovására írható, míg a további 40 százalék életvezetési tényezőkkel magyarázható.

Ha valakinek hamar megárt , amit alkohol iránti érzékenységnek hívnak, ugyan az esetek nagy többségében egyfajta védelmet jelent, de nem biztosíték arra, hogy az ilyen fiatalból később, 10-20 év múlva, nem lehet akár krónikus alkoholista.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!