Hírek

2009.05.20. 02:29

A támogatástól függ?

Zalaegerszeg (ag) - Hatvannál több napirendi pont megtárgyalására készül a megyeszékhelyi önkormányzat képviselőtestülete. Egyebek mellett oktatási intézmények vezetői posztjaira kiírt pályázatokról döntenek.Jelentős a különbség a jelöltek nevelőtestületi, alkalmazotti támogatottsága között

MTI

A nyolc intézményből hatnál csak egyetlen jelöltről kell dönteni. Bár volt rá példa, hogy a képviselők ilyen esetben is inkább az új pályázat kiírásáról döntöttek, míg fel nem bukkant nekik tetsző vezető, ez esetben ez nem valószínű. Vita várható azonban a Városi Középiskolai Kollégium, valamint a Ganz-Munkácsy középiskola igazgató-jelöltjeiről.

Az előbbi intézmény vezetői posztjára Ksz Ildikó jelenlegi igazgatóhelyettes, valamint Sümegi László, az Apáczai ÁMK pedagógusa pályázott. A képviselő-testület oktatási és ifjúsági bizottsága utóbbi jelölt megbízását 7 igen, 3 tartózkodás, míg Ksz Ildikót 6 igen, 4 tartózkodás mellett támogatta. Az apró eltérés jelentősége majd a szavazáskor derülhet ki. Mindenesetre a pedagógus szakvizsga megléte a vonatkozó kormányrendelet esetében előnyt jelent. Ezzel Ksz Ildikó rendelkezik. (Folytatás a 7. oldalon hasonló címen.)

Ksz Ildikóé a nevelőtestületen és alkalmazotti körön belül is a nagyobb támogatottság - ami 85, illetve 75 százalék, Sümegi László esetében 37, illetve 48 százalék volt.

Ennél nagyobb különbség mutatkozott a Ganz-Munkácsy esetében. Ennek vezetésére a jelenlegi igazgató, az évek óta MDF-es színekben politizáló önkormányzati képviselő Baján Antal, valamint az iskola biológia, kémia szakos tanára, Vargáné Bérczes Bernadett vállalkozna. Utóbbi azonban hat éve nem tanít - gyermekszülés miatt, illetve három esztendeje fizetés nélküli szabadságát tölti.

Az oktatási bizottság (amelynek nem képviselőként tagja Vargáné is) 4 igen és 5 tartózkodás mellett nem támogatta Baján Antal megbízását, míg Vargáné Bérczes Bernadett 7 igen és 2 tartózkodással nyerte meg a bizottság bizalmát.

Ennél markánsabbnak bizonyult a jelöltek nevelőtestületi és alkalmazotti támogatottsága közötti különbség. A jelenlegi igazgató 82, illetve 81 százalék, míg a másik aspiráns 31, illetve 25 százalékot kapott. A véleményt nyilvánító szervezetek - iparkamara, tantestület, közalkalmazotti tanács, szülői közösség, diákönkormányzat, szakszervezet - körében Baján Antal teljes támogatást szerzett. Ezt Vargáné Bérczes Bernadett egyedül a Munkácsy-tagiskola - amelynek 1999-2003 között vezetője is volt - szakszervezetétől kapta meg.

A két, félszáz oldalas pályázat célkitűzéseiben nagy hasonlóságot mutat - külön érdekesség, hogy nyitóidézetük is megegyezik. Mindkettő egyebek mellett a munkaerőpiac igényeihez alkalmazkodó képzést preferálná. Mindazonáltal az oktatási bizottság szerint Vargáné Bérczes Bernadett pályázata stratégiai, jövőbe mutató, a munkaerő-piaci változásokat jobban követő. Baján Antal pályázata viszont statikus, leíró jellegű, az iskola jelenlegi lehetőségeit hangsúlyozó, s azokat fejlesztő elképzeléseket valósít meg.

Ilyen előzmények után az iskolai szakszervezet és közalkalmazotti tanács szükségesnek érezte, hogy a képviselők figyelmét levélben is felhívja a két pályázó előzetes támogatottsága és a bizottsági vélemény közötti markáns ellentmondásra.

Az előzményekre tekintettel megkérdeztük az oktatási és ifjúsági bizottság elnöke, Balaicz Zoltán véleményét.

- Nem gondolom, hogy az oktatási bizottság döntése előre megmondaná, mi lesz a közgyűlési határozatot. Még sok érv hangzik el a két jelölt mellett. Az ad hoc szakmai bizottság úgy látta, külső szemlélő számára Vargáné pályázata előremutatóbb. Ezt az oktatási bizottság figyelembe vette, de a kinevezések még nem lefutottak - mondta az elnök.

Holnap kiderül, így van-e.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!