Hírek

2009.05.12. 06:18

A Hevesi Sándor színház már az új évadra készül (műsortervvel)

Zalaegerszeg - Megtelt a nézőtéri előtér hétfő délután a Hevesi Sándor Színházban. A 9-15 éves ifjak nem előadásra érkeztek: valamennyien az Oliver című musical szerepeire pályáztak.

Péter Gyöngyi

Néhány hétig tart még az évad, de a teátrum vezetői már a következő szezont készítik elő. Összeállt a műsor, Charles Dickens - Lionel Bart Oliver című musicaljét október 2-án mutatják be.

Jelentkezőből nem volt hiány, a fiúknak és lányoknak azt követően sem szállt inukba a bátorságuk, hogy az árva gyerekekről szóló musical rendezője, a Miskolcról érkezett Krámer György elöljáróban megjegyezte, a leendő szereplők élete nem lesz csupa móka és kacagás, nem is sztárokat képeznek majd belőlük, augusztus végétől fegyelmezett munka vár rájuk. 


Megtelt a nézőtéri előtér hétfőn a Hevesi Sándor Színházban. A fiatalok azonban ezúttal nem előadást néztek, ők maguk léptek színre
Fotó: Pezzetta Umberto

Taberbouebt Leilát is a várakozók között találtuk.

- A tanárnőm ötlete volt, hogy jöjjek el - említette a kislány. - Már voltam a színház színpadán...

- Szerepelt a magyar kultúra napi rendezvényen, de mesemondó versenyen is fellépett már. Megpróbáljuk ezt is - említette az édesanya, Hermanné Szűcs Kornélia.

Cuba Réka és Horváth Csenge Réka is részt vett a szereplőválogatáson.

- Még nem olvastam a történetet, de nagyjából tudom, miről szól - mondta Réka.

- Tavaly már szerepeltem a Valahol Európában című előadásban - árulta el Csenge, hogy nem először próbálkozik színházi szerepléssel. Hozzátette, az ugyan fárasztó volt kicsit, hogy későn, este tíz körül ért haza, másnap meg suli volt, de azért bírta.

Mivel először a lányokat szólították be az ítészek , a fiúk beszélgetéssel ütötték el az időt.

- Felületesen ismerem csak a történetet: a szegény fiúról szól, meg a társairól, arról hogy nyomorúságban élnek - mesélte Major Márk, aki eddig még nem foglalkozott színjátszással, de most valahogy kedvet kapott hozzá.

- Tavaly szerepeltem a Valahol Európában című előadásban - tudtam meg Kiss Kornéltól, akiben kellemes emlékeket hagyott a produkció, a munka, úgyhogy újfent megmérettette magát.

A gyerekeket a rendező mellett a zsebtolvajlás professzorát, Fagint játszó Szegezdi Róbert, a zenei vezető, Horváth Károly, az énektanár Mészáros Krisztina, valamint az irodalmi vezető, Tucsni András hallgatta meg. Döntés még nem született hétfőn, majd egy újabb forduló után derül ki, ki lesz az a tíz-egynehány fiatal, aki szerepet kap a zenés előadásban.

Szabó József, a Hevesi Sándor Színház megbízott igazgatója tájékoztatásképpen elmondta, kifejezetten nézőbarát műsorral várják jövőre a nagyérdeműt, és a gazdasági válság közepette nem szeretnének nagyobb anyagi terhet a közönségre róni, mint eddig. Többfélét, az öt nagyszínpadi produkciót kamaraelőadással is kombináló bérletet szintén összeállítanak, és nemcsak a gyerekeknek, felnőtteknek kínálnak kikapcsolódást, hanem kimondottan a felső tagozatos diákoknak is, hiszen több ifjúsági darab is része lesz a műsornak. A színészek szerződtetése még nem zárult le, de a direktor annyit elárult, nem várható nagy mozgás a társulatban.

A már említett, Zalaegerszegen több mint két évtizede is játszott Oliver mellett egy Feydeau-darabot is műsorra tűztek, a bohózat címe: A hülyéje. Gogol A revizor című darabját - melynek musicalváltozatát 1991-ben mutatták be a Hevesiben - ugyancsak láthatja az, aki ellátogat a következő szezonban a teátrumba. Kacsóh Pongrác- Bakonyi Károly János vitéz című daljátéka szintén a repertoárba került, akárcsak Gádor Béla-Tasnádi István Othello Gyulaházán című kulissza-komédiája. Emellett Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk című története szintén megelevenedik. 
Kamaraelőadások is szerepelnek a műsorban, így Füst Milán Boldogtalanok című drámájával ugyancsak találkozhatnak a nézők, mint Bereményi Géza- Kovács Krisztina Apacsok című darabjával. A gyerekeket Szabó Magda a megyeszékhelyen több mint másfél évtizede is játszott Sziget-kék című meséjével várják. 

Az árvaházban dolgozó és éhező gyerekek Londonban játszódó történetét 1838-ban kezdte írni Charles Dickens: először folytatásokban jelent meg a regény, majd könyvben is kiadta. A főhős, Twist Oliver megszökik az árvaházból és egy tolvajbanda fogadja be. Kalandjait októbertől ismét felidézhetjük. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!