Hírek

2009.04.15. 02:29

Úttörők a zalai horvátok

Nagykanizsa (hba) - Társulást hoznak létre a horvát ajkú települések önkormányzatai együttműködésük erősítése érdekében. Az erről szóló megállapodást a napokban írják alá - tudtuk meg Pénzes Lászlótól, a megyei horvát kisebbségi önkormányzat elnökétől.

zaol.hu

Az elnök elmondta, február óta egyeztetnek a megye horvátjai egy, a korábbinál szorosabb együttműködés, társulás létrehozásáról, amelynek működtetéséhez az országos horvát önkormányzat hathatós anyagi hozzájárulást, körülbelül egymillió forintot biztosítana, a megye 300 ezer, a helyi kisebbségi önkormányzatok (szám szerint 12) pedig 50-50 ezer forinttal járulnának hozzá.

- A Zala Megyei Horvát Kisebbségi Önkormányzatok Társulásában a gesztor szerepét megyei kisebbségi önkormányzatunk vállalja magára - mondta Pénzes László. - Célunk, hogy szorosabbra fűzzük a kapcsolatunkat, a korábbinál jobban összehangoljuk a programjainkat, rendezvényeinket, ennek érdekében alkalmazni szeretnénk egy nemzetiségi koordinátort is. Az ő feladata lenne a települések közötti kommunikáció elősegítése, a pályázatok figyelése, elkészítése, s a programok lebonyolítása.

Pénzes László kiemelte: hagyományaik megőrzése szempontjából is fontos, hogy a megyében élő horvát kisebbség képviselete egy a korábbinál professzionálisabb szintre lépjen. Hozzátette: az országban élő horvátság körében a zalaiak úttörőnek számítanak kezdeményezésükkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!