Hírek

2009.04.20. 02:27

Üdvöz légy kikelet!

Gyenesdiás - Tizenegyedik alkalommal, immár kétnapos programsorozat fémjelezte idén a Rügyfakadás - tavaszünnep címmel hagyománnyá vált hét végi eseményt. A Nagymezőn tartott szabadtéri programokra látványos felvonulással huszárbandérium invitálta a vendégeket.

Horányi Árpád

A Föld napja jegyében zajlott a helyi Forrásvíz Természetbarát Egyesület által életre hívott, s azóta is a szervezésükben folytatódó rendezvény. Szombaton kora reggel A Nagymező legsportosabb iskolája címért és vándorkupáért küzdelem kezdődött, a Zalai Természetjárók emléknapja jegyében többen gyalogtúrára indultak a környékbe, a botanika iránt érdeklődők növénytani sétát tettek. Nagy látványosságot teremtve vonult a Balaton-parttól a Nagymezőre a hagyományőrző III. Szegedi Honvéd Huszárezred és a Gyenesdiási Huszárbandérium.

Az önkormányzat, a Turisztikai Egyesület, a sportkör színes programokról, vendéglátásról egyaránt gondoskodott. Gulyáságyúban főtt az ebéd, Keresztes József és 9 főzőasszony feladata volt a mintegy félezer vendég ellátása: 80 kiló hús, ugyanennyi krumpli, 50 kiló zöldségféle feldolgozásával készült az étel. A reggel indított túráról visszaérkezők, a sportversenyek résztvevői és szurkolóik, a huszárok egyaránt éhesen várták a kínálatot. A másnap folytatódott programok során családok főztek szabad tűzön, külön standon megjelentek a régi konyhák szakácsművészetét felelevenítők. Később íjászok és tűzoltók bemutatói bővítették a látványosságokat, művészeti csoportok léptek színpadra. Sokszínű programmal vettek részt a környékbeli lovardák, természetvédelmi közösségek, népi iparművészek és kézművesek. Szólt a tekerőlant, a citeramuzsika, szállt a dal, sokan ropták a táncot is. Többen küzdöttek a Nagymező bajnoka címmért, a férfiak kődobással, a nők pedig sodrófahajítással próbára téve erejüket. Este, tábortűz mellett táncház várta a résztvevőket.

A Föld napjának alapgondolata az Egyesült Államokban élő egyetemi hallgató, Denis Hayes ötlete volt. Az első ünnepre 1970. április 22-én került sor.  Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot? - hangzik   a Föld napja mozgalom egyik jelmondata. A felhívásra hazánkban is megalapították a Föld Napja Alapítványt, és 1990 óta itthon is egyre többen érzik úgy, hogy legalább ezen a napon tenniük kell valamit környezetük érdekében: fát ültetnek, rajzpályázatokon vesznek részt, környezeti vetélkedőt, patak- és falutakarítást szerveznek.   Gyenesdiáson   a község apraja-nagyja a természet ünnepnapjaként tartja számon a Föld napja tiszteletére immár tradicionálisan szervezett  tavaszköszöntőt. E hétvégére már napokkal korábban készültek az oktatási-nevelési intézményekben, civil szervezeti körökben és családokban egyaránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!