Hírek

2009.04.10. 06:04

Szent Flórián a fővárosban szépül (képgalériával)

Zalaegerszeg - Csütörtök reggel leemelték talapzatáról Szent Flórián szobrát, ami a nagytemplom északi oldalán állt. A feltehetően 1765-ben készült homokkő alkotást restaurálni viszik Budapestre.

Magyar Hajnalka

A megye egyik legrégebbi szobrát mára igencsak megviselte a kor, a szakemberek régóta tervezik a rendbetételét. A későbarokk alkotás restaurálása kényes feladat, ami helyben nem oldható meg, így egy képzett fővárosi kőrestaurátor keze között újul meg a mű. A munka során az alkotást feltárják, megtisztítják és pótolják a megrongálódott vagy hiányzó részleteket. A művelet hozzávetőleg 2-3 millió forintból oldható meg, a költségeket a város állja. 





A szobor szakszerű levételét is restaurátorok irányították
Fotó: Ohr Tibor

A fotókra kattintva tekintse meg képgalériánkat a szobor levételéről!

Szent Flórián előreláthatólag két hónap múlva kerül vissza Zalaegerszegre, ám nem a mostani helyére. A szobor ugyanis eredetileg a Kossuth utca tengelyében, a mai Göcseji Múzeum déli bejárata körül állt, s mintegy száz éve költöztették a templom mögé. A felújított mű újból az eredeti helyszín közelében nyer elhelyezést, a múzeum előtti kis parkban, amelynek rendbetételére pályázatot nyújtott be az intézmény.

A szobor alkotója ismeretlen, egyes források a keszthelyi kőfaragó műhely munkájának tulajdonítják. Szent Flórián a 4. században élt, római katonából vált vértanúvá, rendszerint lovagi páncélban örökítik meg. A tűzoltók és a kéményseprők védőszentje, ami kitűnik az ábrázolásból is, hiszen az alak jobb kezével egy edényből vizet önt egy égő házra. A szobrot a korabeli tűzvészek túlélői emeltették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!