Hírek

2009.04.01. 02:28

Pert akasztanak a nyakába

Zalaegerszeg (va) - A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége pert indít az áramszolgáltató ellen, mert az szerinte elmulasztotta helytállási kötelezettségét a januári áramkrízis okozta károk kapcsán. A helyzet valószínűleg csak az ítélet után lesz egyértelmű.

Varga Andor

A szövetség februárban nyújtott be keresetet a Győri Városi Bíróságra, mely az első tárgyalási napot május 6-ra tűzte ki. A FEOSZ - tudható meg a honlapjáról - az Országos Meteorológiai Szolgálat tanulmányára alapoz, melyből az derül ki, hogy a januári időjárási helyzet a térségben nem volt rendkívüli.

A szolgálat honlapján fenn van a január 27-28-ai helyzet elemzése, mely ennek ellentmondani látszik. A szerzők a hó vastagsága és víztartalma szempontjából is vizsgálódtak, és nem alkottak kategorikus véleményt arról, hogy a januári helyzet rendkívülinek minősül, avagy sem. Ám kiderül az anyagból, hogy a lerakódás vastagsága az átlagost jóval meghaladta, víztartalma (és ennek nyomán sűrűsége) pedig a legnagyobbak közt volt az elmúlt 25 évben. A szakértők becslése szerint kevesebb mint 50 év alatt egyszer fordul elő hasonló .



A beton oszlopok nem bírták a terhelést Kálócfa térségében (2009. január 29)
Fotó: ZH archív

Emlékezetes: január végén Vas és Zala megyében 120 települést érintett a hóesés miatti sötétség , 20 ezer háztartásban több mint 24 órán át nem volt áram, sok zalai faluban pedig csak a harmadik napon sikerült visszakapcsolni a villanyt. Az E.ON elzárkózott a kártérítéstől, majd úgy foglalt állást: megvárja a vizsgálat végét, amit a Magyar Energia Hivatal jelenleg is folytat az ügyben. A két megye érintett háztartásai 10 ezer forintos ajándékcsomagokat kaptak fájdalomdíjként a szolgáltatótól, mely e célra több mint 65 millió forintot költött. Zalában a megyei önkormányzat gyűjtötte össze a lakossági kárigényeket: 29 településről 1115 család és 41 vállalkozás jelzett ilyet, összesen 33,1 millió forint értékben. 

Olvassa el kapcsolódó dossziénk - Áramszünet és hóhelyzet Zalában - cikkeit! Klikk IDE! 

A FEOSZ szerint az E.ON ezek megtérítésén túl kötbér fizetésével is tartozik. Ennek összege 5 ezer, 36 órás áramkimaradás felett pedig 15 ezer forint fogyasztási helyenként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!