Hírek

2009.04.22. 06:27

Nagykanizsán nem egységes az álláspont

Sormás (hba) - Sormás és Homokkomárom önkormányzata bizonyosan igényt tart a közelükben lévő egykori lőtér tulajdonjogára. Kanizsán ebben az ügyben sincs egyetértés a város vezetői között...

zaol.hu

A sormási önkormányzat nevében Szányi Gábor, a helyi ipari park vezetője elmondta, egy, a közelmúltban tartott egyeztetés résztvevői (a magát polgármesteri szinten is képviseltető Sormás és Homokkomárom önkormányzata, valamint a Nagykanizsa önkormányzatát megjelenítő városi főépítész és főkertész) egyetértettek abban, hogy a Honvédelmi Minisztérium iránymutatásának megfelelően elindítják azokat a lépéseket, amelyek az 550 hektáros ingatlan önkormányzati tulajdonba vételéhez szükségesek. Tárgyalásokat kezdeményeznek a környezetvédelmi tárcával is, hiszen az érintett terület a Natura-2000 szabályozás alá esik, ami nehezíti a tulajdonszerzést. Ezenkívül intézkedniük kell a jelenleg kivett állami területként nyilvántartott ingatlan művelési ágba helyezéséről, s meg kell állapodniuk az eddigi költségek rendezéséről a jelenlegi kezelővel, a kaszói erdőgazdasággal is.

Érdeklődésünkre Marton István, Nagykanizsa polgármestere kijelentette: egyetért azzal, hogy a volt lőteret megszerezzék az önkormányzatok, még úgy is, hogy a Natura-szabályozás korlátozza a hasznosítást. Nem tudni ugyanis, évek múlva hogyan változik a természetvédelmi rendszer. Szerinte, ha ipari parkként nem is hasznosíthatná a három önkormányzat a területet, kirándulóhely céljára alkalmas lenne.

Másként vélekedik Cseresnyés Péter alpolgármester, aki március 17-én a témával kapcsolatos írásunkban azt nyilatkozta: információi szerint a honvédelmi tárca nem kívánja átadni az ingatlant. A nyilatkozatra reagált a minisztérium: azt írták, nem tudják, az alpolgármester mire alapozza kijelentését. Cseresnyés Péter kérdésünkre elmondta: a Honvédelmi Minisztérium egy korábbi (2007. augusztus 14-ei) levelére hivatkozott, amelyben valóban az áll, hogy a lőtér egy 146 hektáros darabjának térítésmentes átadását nem tartja támogathatónak a szaktárca. A minisztérium legutóbbi, ezzel ellenkező tartalmú leveléről nem tudott - mondta.

Kérdésünkre kijelentette: a jelenlegi feltételekkel nem tartja szerencsésnek a volt lőtér megszerzését, ugyanis annak gazdasági célra való hasznosítása nem lehetséges, vagy jelentős költséggel járna.

Bodó Tamás, Homokkomárom polgármestere jelezte: amennyiben a trió nem áll össze, a két kistelepülés akkor is lépni fog az ügyben. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!