Több száz érdeklődő

2024.05.24. 15:30

Népi kultúra és hagyományok Zalalövőn

Több száz érdeklődő látogatott ki pünkösdkor Zalalövőn a városi íjászparkba, ahol az egyik legaktívabb helyi civil szervezet, a Kerecsen Hagyományőrző és Kulturális Egyesület rendezte meg hagyományos tavaszi fesztiválját. A program a délelőtti órákban főzőversennyel kezdődött, emellett kiállítás és kulturális események sora, illetve kézműves vásár és termelői piac is várta a vendégeket.

Gyuricza Ferenc

Bicsák Istvánné hímzéseit lánya, Ribaricsné Bicsák Mária mutatta meg az érdeklődőknek. Képünkön Csonka Ferenc (balról), Sipos Gyula és Bencsec István ismerkedik a tárlattal

Fotó: Gyuricza Ferenc

A fesztivál egyik legizgalmasabb eseménye ugyanakkor a pünkösdi király- és királynőválasztás volt. A címre pályázóknak olyan erőnléti és ügyességi feladatok során kellett helytállniuk, mint a célbadobás, a gólyalábazás, a vízhordás kanálban, vagy az elmaradhatatlan zsákban futás. Az indulók között ezúttal gyermekek is voltak, a Tóth testvérpár, Titanilla és Tamás eredményesen vették fel a versenyt a felnőttekkel. A címet azonban mégsem ők, hanem szüleik, Tóth Tamás és Vajtó Veronika nyerték el.

– Ez a fesztivál a kezdetektől egyesületünk egyik legfontosabb programja, s egyben a város pünkösdi rendezvénye is – mondta Csonka Ferenc, a szervező egyesület elnöke. – Nemcsak azért fordítunk rá kiemelt figyelmet, hogy szórakozási, kikapcsolódási lehetőséget kínáljunk a hozzánk ellátogatóknak, hanem azért is, mert a pünkösd nagyon jelentős szakrális ünnep, a keresztény egyház születésnapja. Ezért idén erre a rendezvényre időzítettük az íjászpark keresztjének felújítás utáni megáldását is.

Csonka Ferenc azt is hozzátette: minden évben igyekeznek úgy összeállítani a programjaikat, hogy az kapcsolódjon a magyar népi hagyományokhoz, illetve betekintést nyújtson az egyesület munkájába. Ez évben egy különleges kiállítást is rendeztek, az egyesülettel éveken át szoros kapcsolatot ápoló, a közelmúltban elhunyt Bicsák Istvánné, Szidi néni hímzéseit tárták az érdeklődők elé.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában