Hírek

2009.04.03. 02:29

Meggondolta magát az E.ON

Zalaegerszeg (va) - Az érintett fogyasztóknak nincs teendőjük az egyszeri díjengedmény ügyében, amit a szolgáltató méltányossági alapon fizetni fog a január végi, többnapos áramkrízis elszenvedőinek.

Varga Andor

Erről Kutas István, az E.ON Hungária Zrt. PR és médiakapcsolati vezetője tájékoztatott tegnap.

 

- Cégünknek rendelkezésére állnak a kimutatások arról, hogy mely fogyasztókat, s kit mennyi ideig érintett az üzemzavar - mondta el. - Ezek alapján (az átutalással fizetőknek folyószámlára, a többieknek postai átutalással) intézzük a díjak visszatérítését, s reményeink szerint április végéig mindenki megkapja az őt megillető pénzösszeget.

 

Megírtuk: a cég a hálózati díjból utal vissza engedményt a fogyasztóknak, az áramszünet hossza szerint változót: 18 óránál hosszabb üzemzavar esetén 10 ezer, 24 óra felett 15 ezer, a 36 órát meghaladó áramkimaradás térségében pedig 20 ezer forintra számíthatnak az érintett fogyasztók. Kutas István megerősítette: az E.ON-nak a mintegy 25 ezer fogyasztót érintő akció nagyjából 600 millió forintjába kerül, köszönhetően annak is, hogy az összegek mindegyike nettó, vagyis az adóterhet a szolgáltató állja.

 

Megkérdeztük Kutas Istvántól, vajon mi térítette jobb belátásra a céget, amely előbb kategorikusan elzárkózott a kártérítés fizetésétől, majd azt közölte: az energiahivatali vizsgálat eredményétől teszi függővé a dolgot. A változás különösen meglepő azok után, hogy a közben lezárult vizsgálat nem a szolgáltatót, hanem az időjárást tette felelőssé az áramkrízisért, előbbi vonatkozásában csak kisebb hiányosságokat tárva fel, melyekért ugyanakkor 10 millió forint büntetést fizetnie kell az E.ON-nak.

 

- Hosszú távon számolunk az itt élő emberekkel is - fogalmazott a PR-vezető -, szeretnénk, ha sokáig az ügyfeleink maradnának. S úgy gondoljuk, a hosszú áramszünet idejére hálózati díjat sem lenne etikus beszedni tőlük.

 

Az érintettek - tudtuk meg Szemes Róberttől, Gellénháza körjegyzőjétől - hivatalos értesítést még sem a Magyar Energia Hivatal vizsgálatáról, sem az E.ON szándékáról nem kaptak. Tájékozódnak, s érdemben utána tudnak reagálni a fejleményekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!