Hírek

2008.10.30. 03:26

Együtt tanulnak

<b> Fűzvölgy </b> (sza) - Zala megyéből szinte az összes rendőrkutya és vezetője megjelent tegnap a dél-zalai falu határában, ahol a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság szervezésében tartották meg negyedéves képzésüket. A zalaiak rendszeresen jól szerepelnek a különböző versenyeken

Szalabán Attila

Impozáns látvány volt a sok németjuhász - helyenként egy rottweiler, illetve más fajtájú kutya azért okozott némi változatosságot - a Fűzvölgy közelében elterülő gyakorlópályán. A megye szinte összes rendőrkutyája összegyűlt itt, hogy különböző feladatokat teljesítsen. 

- Magyarországon nem sok megye büszkélkedhet ilyen kutyás állománnyal - nézett körül Kulcsár Zoltán őrnagy, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság kutyás szolgálati előadója. - Természetesen a színvonal megőrzése érdekében szükség van a folyamatos továbbképzésekre, ezért vagyunk ma is itt. A hasonló találkozókon a legfrissebb kinológiai információk hangzanak el, megbeszéljük az új módszereket és normákat. A megye szinte összes rendőrkutyája részt vett a feladatokban
Fotó: Varga György

A fotóra kattintva megnézheti az eseményről készített képgalériánkat!
 


A zalai kutyás rendőrök nemrég bizonyították hozzáértésüket: a pécsi 1. meghívásos rendőrkutyás versenyen csapatuk minden ellenfelét maga mögé utasítva nyerte meg a megmérettetést. Ehhez persze kiváló egyéni teljesítményekre volt szükség: a járőrök, valamint a nyomozók versengésében is zalai lett a legjobb, de a kábítószer-keresők között is nagyon szépen, 6. helyet érően teljesített a megyét képviselő kutya, illetve vezetője. A kutyás rendőrök mindezt elégedetten idézték fel tegnap, hozzátéve: mindez nem valósulhatott volna meg, ha főnökeik maximális támogatását nem élveznék. 

- Több feladatot kell elvégeznünk a mai nap során - folytatta Kulcsár Zoltán. - Az alapvető fegyelmezési gyakorlatok mellett a valós életben gyakran előforduló körülmények között kell gyakorolniuk a kutyáknak és vezetőiknek. A járőrkutyák például egy kocsmai igazoltatás procedúráját játszották el : egy homokkomáromi vendéglátóegységben intézkedő gazdájukat kellett segíteniük, szükség esetén megvédeniük. Eközben a keresőkutyák a magyarszentmiklósi volt iskolában dolgoztak, elrejtett robbanószer, vagy éppen kábítószer után kutatva. A nyomozókutyák pedig több száz lépésnyi hosszan követtek egy nyomot, közben különböző eldobott tárgyakra is figyelve. 


Szolgálati titok, hogy pontosan hány kutya tartozik a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság állományába, az viszont az egyenruhások munkáját akár csak alkalmanként  figyelők számára is teljesen egyértelmű, hogy a legtöbbjük németjuhász kutya. Ez a fajta rendkívül kedvelt, nem csak a hivatalos szervek körében. Intelligens, munkabíró, és bár ez a fűzvölgyi gyakorlópályán felsorakozott ebeken nem igazán látszott, de kedves és játékos is. Éppen ezen kedvező tulajdonságai miatt rendőr-, mentő- és vakvezető kutyaként is előszeretettel alkalmazzák, bár egyszerű házi kedvencnek is kiváló.

Ezek is érdekelhetik