Hírek

2008.05.13. 02:29

Napi egy gombóc

Zalakaros - Nem jó dolog pünkösdi királynak lenni. A szerencsés(?) rövid ideig élvezi a hatalmat, s könnyek övezik az utat, amin eljut odáig. Igaz, ezek a könnyek a nevetés miatt fakadnak...Sokaknak kínáltvidám szórakozást a változatos programsorozat

zaol.hu

Nagy sikert aratott és sokaknak kínált vidám szórakozást a hét végére a dél-zalai fürdővárosban a Pünkösdi mulatságok című programsorozat. A pénteken délután, helyi és környékbeli kulturális csoportok produkcióival nyitó négynapos rendezvény minden bizonnyal legmulatságosabb része a szombati pünkösdi királyválasztás volt. Itt ugyanis a király - a jelölteknek például olyan mókás feladatokkal kellett megbirkózniuk, mint lángosevés kezek használata nélkül, szerelmi vallomás, tánc és petrencerúdtartás. A szervezők tehát - Novák Ferenc, a helyi Tourinform-iroda vezetője és munkatársa, Gál Rita - feladták a leckét a királyi címért versengő négy fiatalnak - sajnos, csak ennyien vállalták a királyi címért folyó versengés feladatait, a többiek inkább a röhögést választották. Nos, aki látta a fiúk versengését, az tudja: ez is volt olyan megerőltető, minta királyfiak színpadi produkciója...

- A pünkösd a pogányok számára a tavasz ünnepe volt, a katolikus egyház pedig a Szentlélek eljövetelét ünnepli ilyenkor - beszélt az ünnep eredetéről Gál Rita. - Az emberek ilyentájt érzik úgy, hogy most már valóban eljött a kikelet ideje, az állatok és az emberek egyaránt párt keresnek maguknak. Többek között erről is szól a pünkösdi királyválasztás, a fiatal férfiak tréfás erőfitogtatásáról - mondta.

A könnyfakasztó erőpróbák után Deutsch Szabolcs tehette a fejére a királynak járó koronát, helyettese pedig Nagy Zsolt lett. A pünkösdi királyság a hagyományoknak megfelelően egy évig tart, s a király ezen idő alatt napi egy gombóc fagyira, valamint a városi rendezvényeken megjelenő valamennyi borház-ban egy deciliternyi borra tarthat igényt.

A zalakarosi pünkösdi mulatságok szombaton győri erős emberek, Saliga Tamás, Szabó István és Sámson Zoltán bemutatójával, a Langaléta Garabonciások gólyalábas produkciójával, vasárnap pedig a Black Proud Együttes koncertjével, illetve afrikai dob- és tánshow-val folytatódott. Természetesen nem maradhatott el az ünnepi szentmise sem.

Ezek is érdekelhetik