Hírek

2008.05.20. 02:26

Megszemlélt óvóhelyek

Nagykanizsa - A város óvóhelyei egy-két kivételtől eltekintve jó állapotban vannak, a kivételek azonban valóban elhanyagoltak, felújításuk anyagi háttere pedig több, mint homályos - derült ki tegnap a Nagykanizsai Polgári Védelmi Kirendeltség munkatársainak ellenőrző körútján.

zaol.hu

Prepok Attila alezredes, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Nagykanizsai Polgári Védelmi Kirendeltségének vezetője és Kolongya József, a kirendeltség lakosságvédelmi előadója indult útnak tegnap reggel, hogy az évente rendszeresnek tekinthető ellenőrző körútjuk során ismét megvizsgálják a városban fellelhető 17 darab, összesen 1300 fős befogadóképességű óvóhelyet.

- A legnagyobb ilyen objektum a DKG üzeme alatt található, ott mintegy 400 ember elhelyezésére nyílna lehetőség - mondta Prepok Attila. - A többiek annál kisebbek, általában húsz-huszonöt ember befogadására képesek. A legmodernebb a Sugár utca 2/b alatti, önálló vízvételi lehetőséggel és hálózattal rendelkezik, s szellőzőrendszere is teljesen egyedi. A legrosszabb állapotúval a Zárda utca 6.-ban találkoztunk, ahol már valóban használhatatlan és balesetveszélyes a pince.

Prepok Attila azt is elmondta, ezek az ingatlanok a társasházi közösség tulajdonát képezik, ezért karbantartásuk a tulajdonosok kötelessége. Miközben gyakran még a társasház külső-belső felújítására sem tudnak pénzeszközöket előteremteni a lakók, ezért aztán a jelentős felújítás elképzelhetetlen, ám a minimális karbantartást az esetek többségében elvégzik. Központi költségvetési források pedig ugyancsak nem állnak rendelkezésre. A megoldást az jelentené, ha valamiképpen, mindenki számára megnyugtató módon, megoldódna a pincék hasznosítása.

Nagyon nehéz egyébként megfelelő módon hasznosítani ezeket az objektumokat, hiszen a korábban vélt háborús fenyegetettség ma már nem áll fenn.

Talán a győri önkormányzaté a követendő út óvóhely-ügyben: ott több objektu-mot is értékesítettek már, melyekben kocsmát, múzeumot és lakásokat alakíta-nak ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!