Hírek

2007.12.04. 03:27

Bekeményítettek

Nagykanizsa - Több változás is történt nemrég a közterületek használatát illetően. A rendelet szigorú szabályok közé szorítja a koldulást, de az előírásokat figyelmen kívül hagyó plakátragasztókra is keményen lecsapnak. Úgy látják, az új módszer beváltotta a hozzá fűzött reményeket

Sámel József

A városatyák a legutóbbi közgyűlésen fogadták el a közterületek rendjéről szóló rendelet módosítását, mely több új elemet is tartalmaz. Példának okáért szabályozták a koldulást is.

Jóllehet önmagában a koldulás nem jogellenes cselekmény, a járókelőket leszólító, zaklató módon történő kéregetés viszont szabálysértésnek minősül. A módosított rendelet értelmében az önkormányzat a város legforgalmasabb területein azonban mindenfajta koldulást megtiltott.

A koldusok mellett a palkátragasztók sem érezhetik magukat biztonságban, a közterületesek ugyanis új módszert vezettek be.

- A tiltott helyen való plakátragasztást már a korábbi rendelet is szankcionálta, ám a tapasztalatok azt mutatták, hogy a figyelmeztetéssel nem sokat értünk el, a belvárosi villanyoszlopok és a kisebb trafószekrények szinte állandóan tele voltak ragasztva - hangsúlyozta Bakonyi Tamás, a közterület-felügyelet vezetője. - Éppen ezért az elmúlt időszakban nagyon szigorúan vesszük ezeket a szabálysértéseket. Nemcsak azokat büntetjük, akik kiteszik, hanem azokat is felszólítjuk, akiknek érdeke fűződik a reklámhoz. Az illegális helyre ragasztott plakátok leszedésére csak pár napos határidőt biztosítunk, s ha nem történik változás, úgy a reklámgazdára terheljük a költségeket, ráadásul közigazgatási eljárást kezdeményezünk, melynek büntetési tétele jóval magasabb, mint egy szabálysértésé. Az önkormányzati hirdetőtáblákra is csak olyan plakátokat engedünk kiragasztani, melyeken feltüntetik a hirdető cég nevét és címét.

Mint azt Papp Attila közterület-felügyelő elmondta: az új módszer beváltotta a hozzá fűzött reményeket, ugyanis egyre kevesebb az ilyen szabálysértések száma.

A felügyelet a korrekt tájékoztatás érdekében felvette a kapcsolatot a legnagyobb plakátosokkal, a diszkók és más szórakozóhelyek tulajdonosai nemrég megkapták a rendelet szövegét.

Ezek is érdekelhetik