Hírek

2007.12.21. 03:23

Akcióterv a 2,5 milliárdért

Zalaegerszeg - Nagyobb politikai összetűzések nélkül és meglepően gyorsan dolgozott tegnap a város közgyűlése: kora délutánig csaknem 60 előterjesz- tésen vágtatott végig.

Virrasztó Zsolt

Tegnapi ülésén elfogadta a közgyűlés a komplex belvárosi rehabilitációs program előzetes akcióterületi tervét. Ez feltétele tudniillik annak, hogy Zalaegerszeg is részesülhessen abból a 11 milliárd forintból, amely a Nyugat-dunántúli Regionális Opertatív Program keretében szolgálja majd a régió megyei jogú városainak fejlesztését. Az önkormányzati önerővel együtt összesen mintegy 2,5 milliárd forint értékű beruházás valósulhat meg így; mint ahogy arról többször beszámoltunk, teljesen új arculatot kapna például a piac térsége, és régi, főtéri funkciójának megfelelően építenék át a Kazinczy teret is.

Ugyancsak elfogadták a képviselők a lapunkban már részletesen ismertetett új lakáskoncepciónak (ZH, 2007. november 14.) megfelelően átalakított bérlakásrendeletet. Sümegi László képviselő (Fidesz), a szakbizottság elnöke az új szemléletmód egyik jeleként említette azt, hogy megszűnik a szociális bérlakások kategóriája; ugyanakkor, tette hozzá, bizonyos esetekben továbbra is szociális alapon választják ki a bérlőt. Az új rendszer preventív jellegű, hangsúlyozta, így elérhető, hogy ne növekedjen a bérlakásokban élők eladósodása. A rendeletet egyébként a szocialista ellenzék is támogatta, hozzászólásában Szűcsné Dóczi Zsuzsanna képviselő például cáfolta azokat a felvetéseket, amelyek szerint az új bérlakásrendelet a gazdagabb pályázók számára teremt előnyösebb helyzetet.

Két vezetői poszt sorsa szintén tegnap dőlt el. A közgyűlés vita nélkül, egyhangúlag nevezte ki dr. Bangó Szilárd őrnagyot december 31-től határozatlan időre a zalaegerszegi tűzoltóság parancsnokának, a Belvárosi Általános Iskola igazgatójának megválasztása azonban nem ment simán. Az állásra egyébként Tóth Ferenc, a bagodi iskola és a Liszt Ferenc Általános Iskola korábbi igazgatója illetve Makovecz Tamás, az egerszegi közgyűlés polgári frakciójának tagja, a pókaszepetki Festetics ÁMK vezetője pályázott. Vitát az váltott ki, hogy miközben Tóth Ferenc pályázatát a nevelőtestület 80 és az alkalmazotti kör 71,6 százaléka támogatta, a közgyűlés oktatási bizottsága mégis Makovecz Tamás mellett tette le a voksát. Balaicz Zoltán bizottsági elnök szerint azért, mert Makovecz Tamás jó és előremutató szakmai programot készített. Ennek ellenére Garamvölgyi György (SZÖZEG) arra kérte képviselőtársát, vonja vissza a pályázatát, ne kényszerítse politikai döntésre a közgyűlést. Makovecz Tamás válaszában úgy fogalmazott: nem tagja sem a Fidesznek, sem az MSZP-nek, vállalja a programját, és meg is valósítja, ha erre felhatalmazást kap a döntéshozóktól. A közgyűléstől végül Makovecz Tamás 19, Tóth Ferenc pedig 9 támogató szavazatot kapott. Vezetőt választottak a tűzoltóság és a Belvárosi Általános Iskola élére

Ezek is érdekelhetik