Hírek

2007.10.24. 02:25

Százezer páciens fogait kezelte

Zalaegerszeg - Dr. Fülöp Tibor fogorvos a napokban jubileumi arany díszoklevelet vehetett át a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karán. Ötven éve, 1957-ben végzett számos társával együtt, az övék volt az első komplett fogorvosi évfolyam.

Magyar Hajnalka

- Én mindvégig hűséges maradtam a szülővárosomhoz, Zalaegerszeghez, ahol 1957. szeptember 1-jén kezdtem dolgozni, s negyven évet húztam le az egészségügyben - mondja dr. Fülöp Tibor, akinek az évtizedek alatt mintegy százezer páciens fordult meg a kezei között. Általános orvosi karon kezdte tanulmányait Pécsett, s a kézilabda iránti vonzalma miatt került Budapestre. A remélt átigazolást a Vörös Meteorba megakadályozták ugyan, ám a fogorvosi pálya maradt. Ha nem is a vágyott egyesületnél, de első osztályú csapatban védett a fővárosban, majd Zalában a Dózsában.

- Aztán abbahagytam, mert féltettem az ujjaimat - utal a fogorvosok legértékesebb műszerére. - Ami a szakmát illeti, diploma után azonnal a rendelőintézetbe kerültem, idősebb kollégák közé. Imre Lázár, Kajtsa doktor... - sorolja a ma is sokak számára ismerős neveket. Rendelőintézeti csoportvezető főorvos lett, majd átkerült a megyei tanács önálló rendelőjébe, ahol az akkori idők politikai potentátjait kezelte.

- A pártbizottságtól kezdve a szakszervezetig minden oda tartozott. Nem volt különösebb gondom senkivel, a fogorvosi székben Varga Gyula és Újvári Sándor is csak páciensként viselkedett. Rengeteg betegem volt, még kollégák is jöttek, a fél város ismerősöm.

A sporthoz sem lett egészen hűtlen, elvégezte a testnevelési főiskola labdarúgó edzői szakát, egy ideig ő volt Zalában az ifik kapitánya. Az elsők közt nyitott magánrendelőt, még az 50-es évek végén. Tudakoljuk, simán ment-e.

- Volt egy kis gubanc, mert a kollégákkal együtt szerettem volna magánrendelőt nyitni a mozi épületében, reggeltől estig inspekcióval. Erre azt mondták: nem lehet, ez itt nem a kapitalizmus. Így aztán a lakásomon rendezkedtem be, egyedül.

Amikor a téesztagok bekerültek a biztosítotti körbe, tömegével jelentek meg az elhanyagolt fogsorú betegek.

- Volt, hogy tíz-tizenöt foggyökeret kellett eltávolítani, hogy egyáltalán előkészítsük a szájat a pótláshoz. Balkáni állapotok uralkodtak a szájhigiénében. Pedig akkoriban sok minden ingyen volt, s az alsó-felső fogsorért is csak 104 forintot kellett csekken befizetni. Ma már persze nagyon elszaladtak az anyagárak...

A rendelők felszereltsége sem nagyon vethető össze. Mint mondja, sokat nyűglődtek a gyenge készülékekkel, már az is nagy dolognak számított, amikor turbinás gépet kaptak.

- Ma 20 millió forint alatt neki sem szabad fogni egy rendelő elindításának. Viszont ha volna ennyim, inkább betenném a bankba... - utal a reformmal járó sok bizonytalanságra.

Ezek is érdekelhetik