Hírek

2007.10.18. 02:28

Szabadulunk a levetett holmiktól

Zalaegerszeg - Lépésben halad a jókora teherjármű kupactól kupacig, gyakorlott munkáskezek lendítik át a halmokba hordott hulladékot rakterének peremén, s a selejtezett holmik máris eltűnnek a gép méretes gyomrában. Bozsokon járunk éppen, a Zala-Depo Kft. őszi limlom- és lombakcióját kísérjük figyelemmel.

Horváth A. Attila

Leggyakrabban régi, rozzant bútordarabok várnak a konténeres autóra, másutt bedobozolt ruhákat, leharcolt elektronikai termékeket láthatunk. Van, aki papírhalmoktól igyekszik szabadulni, s persze az utcára hordás mikéntje is egyértelműen jelzi, gondos, takaros, avagy kevésbé igényes lehet a kapun túli háztartás. Persze, aki a megadott időpontnál jóval előbb, vagy éppen később pakolja ki szemetét, bosszúságot okoz: egyrészt a városkép rendezettségét szívén viselőknek, másrészt a hulladékkezelőnek is, hiszen a szél által szanaszét hordott darabokat muszáj eltakarítani, ami pedig utóbb kerül az utcára, vissza kell menni érte.

Tény ugyanakkor, hogy sokakat érdekel a szemét, és értéket látnak abban; a roskadásig pakolt, utakon cirkáló pótkocsis Ladák látványa mindennapos ilyentájt, hiszen a zsákmányra villámgyorsan lecsapó (egyébként egymással olykor vehemensen is konkuráló) lomvadászok nélkülözhetetlen bevételforrásként tekintenek a kacatokra. Amit tudnak, pénzzé tesznek.

- Mit kezd vele, hová viszi? - kérdezzük a Mártírok útján komótosan biciklit toló férfitől, aki fel sem tud ülni járgányára a vázra kötözött vasrudak miatt. - Eladom, a vasasok beveszik! - hangzik a kurta válasz.

S valóban, a MÉH egerszegi telephelyén érdeklődve megtudjuk: a hét elején az egész utca tele volt utánfutós autókkal, rengetegen akartak túladni a városi utakról gyűjtött fémhulladékon. S azok száma sem kicsi - teszik hozzá -, akiknek megélhetéséhez jelentősen hozzájárul e néhány napos gyűjtőmunka.

A Zala-Depo Kft.-nél az őszi akció tapasztalatairól érdeklődünk.

- Átlagosan 650 és 800 tonna közötti mennyiséget gyűjtünk össze egy akció során, a tavaszi és az őszi akció között ilyen szempontból nincs sok eltérés. Szombaton végzünk a munkával, így már látható, hogy most is hasonló tömegű hulladékot veszünk át, mint korábban - válaszolja Horváth Zsolt hulladékgazdálkodási vezető. Hozzáteszi: mivel évről évre nagy mennyiségű limlomot fogadnak be, a lakosság pozitívan viszonyul az akcióhoz.

- Általában háztartási berendezésektől, bútoroktól és az év során felhalmozott kommunális jellegű hulladéktól szabadulnak meg ilyenkor az emberek, jellemző továbbá a zöldhulladék, például a kerti nyesedék kihelyezése. A limlom előtt papírgyűjtési akciót is hirdetünk, ez utóbbi hulladékot megpróbáljuk tehát szelektíven gyűjteni, akár az elektromos berendezéseket, amelyeket előválogatás után újrahasznosításra küldünk. Szintén megelőzi a limlom- akciót a veszélyes hulladékok gyűjtése, mellyel az a célunk, hogy minél kevesebb ilyen tárgy kerüljön a kommunális hulladék közé. A faanyagot a laktanya területén működő darálógép dolgozza fel, a nem hasznosítható hulladék pedig a lerakóba kerül - fogalmaz Horváth Zsolt, majd megjegyzi: ami technikailag elvihető, nem hagyják az utcákon, építési törmeléket azonban nem szállítanak el.

- Mennyire tartják be az utcára helyezés megadott időpontjait a lakók? - kérdezzük.

- Összességében elmondhatom, hogy évről évre javul a helyzet, korábban jóval több problémánk volt a nem megfelelő időben kirakott hulladékkal. Előfordul persze, hogy nem a hanyagság az ok, hanem az, hogy rosszul értelmezik, milyen utcák tartoznak az adott időpontra megjelölt városrészhez. A többség azonban betartja az időpontokat - hangsúlyozza végül a hulladékgazdálkodási vezető.

Ezek is érdekelhetik