Hírek

2007.10.22. 02:29

Óriás vándordió

Gyenesdiás - A tizenkét kilogrammos, fából faragott vándordió az egyik kézzel fogható bizonyítéka, hogy a diós nevű települések a jövőben évenként találkoznak.

Sámel József

- A községünk diási településrésze a diónak köszönheti a nevét, ezért is kezdeményezte a Forrásvíz Természetbarát Egyesület a találkozót - tette hozzá a polgármester. - Én bízom a sikerben, a barátság jövőjében.

Lelkesen nyilatkoztak a kezdeményezésről a vendégek is.

- Az ötlet nagyon jó, a dió összeköt, a jövőt azonban majd a barátság alapozza meg - fogalmazott Dudás Gergely, aki a Nógrád megyei, a Börzsöny lábánál lévő Diósjenőről érkezett Gyenesdiásra.

- Büszkék vagyunk a településünk nevére, utánajártunk a történetének. Annak idején sok diófát ültettek arrafelé - mondta.

Hasonlóképpen nyilatkozott Szabó Zoltán is. Barátja, Fábri Attila úgy vélte, a diós települések előbb-utóbb szoros közösséget alkotnak majd.

A dió azonban természetesen nemcsak a barátkozást szolgálja, hanem a népi ételekkel kapcsolatos kutatásokat , ismerkedést is. Ez szolgáltatta a találkozó egyik programját, jelesül a sütemények bemutatóját.

Miután Szalóky Jenő, a megyei közgyűlés turisztikai bizottságának elnöke megnyitotta a diós kiállítást, valamint bemutatkoztak a vendég települések művészeti együttesei, a Yacht Klub vitorláskikötőjében folytatódott a program. Ott egyebek között szakmai előadás hangzott el a dióról, majd zenés műsorok szórakoztatták a közönséget.

Mind büszkék

a településük diós nevére

Ezek is érdekelhetik