Hírek

2006.03.06. 15:25

Újabb védõoltást fejlesztenek az amerikaiak

Atlanta (MTI/AP) - A második madárinfluenza elleni védõoltás fejlesztését engedélyezték az Egyesült Államokban a szövetségi egészségügyi tisztviselõk - jelentette be hétfõn Michael O. Leavitt egészségügyi miniszter.

Mórocz Zsolt

A politikus egy Atlantában zajló védõoltási konferencián hangoztatta: ahhoz, hogy felkészültek legyenek a kór ellen, új szérumokat kell kifejleszteni. A miniszter hozzátette, hogy felhatalmazást adott a Nemzeti Egészségügyi Intézetnek (NIH) és a szövetségi járványügyi központoknak, kezdjék el a madárinfluenza elleni második védõoltással összefüggõ munkálatokat.

rn

 Egészségügyi tisztviselõk elmondták, hogy a washingtoni kormánynak több millió adag védõoltása van a madárinfluenza elleni oltás elsõ változatából, amelyet egy Vietnamban 2004-ben izolált vírus alapján állítottak elõ. Ebbõl a vakcinából 8 millió adag készült.

rn

Azóta azonban a vírus megváltozott, és a jelenleg Afrikában és Európában elterjedt kór már másmilyen - tették hozzá a tisztviselõk. Az Egyesült Államokban még nem jelent meg a madárinfluenza, a közegészségügyi hatóságok azonban úgy vélik, hogy legkorábban az év végén, a jövõ év elején felütheti a fejét a betegség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!