Hévíz

2015.03.12. 18:46

Az ápolók ünnepe Hévízen - Előadásokat tartottak, kitüntetéseket adtak át

Hévíz - Ünnepséget rendeztek csütörtökön a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórházban az ápolók napja alkalmából.

Szabó Judit

Dr. Kvarda Attila főigazgató a köszöntőjében hangsúlyozta: az ápolók áldozatos munkát végeznek, de a magyar egészségügyben jelenleg nem tudják megfelelően elismerni a tevékenységüket. Ezen sürgősen változtatni kellene, amit már többször jeleztek a döntéshozóknak.

Kvarda Attila elmondta, hogy kevesen választják ezt a hivatást, és sokan távoznak a szakmából, országosan elszomorító a helyzet. A hévízi intézet munkatársi közössége viszont stabilnak mondható, s az ápolók kitűnően végzik munkájukat, emelte ki.

Kovács Lászlóné (balról) és Pass Zoltánné (jobbról) Csörnyei Mária ápolási igazgatóval. Fotó: Szabó Judit

Az ünnepségen – amelyen részt vett dr. Pais Teréz megyei tiszti főorvos is – megemlékeztek Kossuth Zsuzsannáról, Kossuth Lajos húgáról, az első magyar főápolóról, akinek a tevékenységét Kovács Ilona megyei vezető ápoló és Rezes Lászlóné ápolási igazgatóhelyettes méltatta. Előadás hangzott el a HPV fertőzésről. Millei Krisztina osztályvezető ápoló saját kutatását ismertette, amellyel arra keresett választ, hogy Zalaegerszegen és a város környékén az anyák és a lányok mennyit tudnak a fertőzésről és hogyan állnak hozzá a szűrésekhez, valamint az oltáshoz. Mint elhangzott, Magyarországon évente csaknem négyszáz nő halálát méhnyakrák okozza, amelynek a hátterében HPV vírusfertőzés áll, míg Finnországban például évente 1-2 áldozatot szed ugyanez a betegség.

Preiner Ildikó és Széllné Péber Szilvia osztályvezető ápolók a protézisek fejlődéséről adtak áttekintést, Baráth Józsefné osztályvezető ápoló pedig az egyenruha múltját és jelenét mutatta be.

A rendezvényen kitüntetésben részesült Kovács Lászlóné és Pass Zoltánné, mindketten osztályvezető-helyettes ápolók a hévízi Szent András Reumakórházban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!