Hévíz

2015.01.13. 18:35

Hévíz a kulturális turizmus területén is erősít

Hévíz - Teljesen megújult az egregyi városrészben található Árpád-kori templom. A rekonstrukció a Korok és Borok tematikus sétaút kialakításához kapcsolódik.

Varga Lívia

A középkori római katolikus szentély feltehetőleg a XIII. században épült, az első okleveles említése 1341-ből való. Utoljára 1965-ben restaurálták, így időszerű volt a felújítás.

– A templom s az egregyi városrész korábban méltatlanul nem szerepelt a város turisztikai fejlesztéseiben – mondja Kepli József János alpolgármester. – Hévíz mostani vezetősége azonban úgy gondolja, mindent meg kell tenni azért, hogy fennmaradhasson, s minél több helybeli, illetve turista megismerhesse.

Az Árpád-kori templom teljes külső homlokzatát felújították. Fotó: Péter Árpád

A bruttó 44 millió forintból megújult kápolna a Korok és Borok elnevezésű tematikus sétaút utolsó állomása. A projekt célja, hogy Egregyet visszahelyezze méltó, turisztikai szempontból meghatározó helyére. A sétaút kultúrtörténeti kaland, hiszen a római katona sírja az induló pontja, a templomig vezető, közbeeső állomásokon pedig grafikák és leírások informálják az érdeklődőket.

A munkálatok során a templom teljes külső homlokzatát felújították, s olyan anyaggal fedték be, amely ellenáll az időjárás viszontagságainak. Rekonstruálták a tetőszerkezetet, a gépészetet, a villamos rendszert, a lépcsőt és a belső teret is, a templomot és a körülötte lévő sírkertet pedig kőbástyával vették körül, s a csapadékvíz-elvezetést is megoldották.

– Azt szeretnénk – szögezi le Kepli József János –, hogy a gyógyászatra és a gyógytóra épülő turisztikai kínálat bővüljön kulturális attrakciókkal, bevonva ebbe Hévíz minden területét. Így olyan komplex szolgáltatást, kikapcsolódást kínálhat a város, amitől még vonzóbb lehet a látogatók számára. Egregyen sem állnak le a fejlesztések, vannak további tervek, például egy kálvária kialakítása.

Fisli István egregyi önkormányzati képviselő szerint a vendégek eddig is, a nem megfelelő állapotok ellenére, kedvelték a városrészt, most pedig a turizmus fellendülését várja a városatya a Korok és Borok projekttől.

– Az önkormányzat további egyeztetéseket folytat az itt lakókkal – tette hozzá -, hiszen a Dombföldi út környezetét is szeretnénk rendbe hozni, s még épül a Dísz tér, valamint a kiállítóhely, továbbá a „Fradi-templom" környezetében is komoly beruházások várhatók.

A friss visszajelzések alapján máris vannak olyanok, akik Egregy, a sétaút és a felújított templom miatt választják Hévízt, vagyis a gyógyturisztikai mellett a város felkerült Magyarország kulturális turisztikai térképére is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!