Hévíz

2014.05.07. 13:15

Kilencven a kilencvenesnek

Hévíz - Az élete javát emigrációban töltő Méray Tibor író, közéleti gondolkodó idén 90 éves. Ez alkalomból tisztelői különleges könyvvel lepték meg: 90 szerző írt róla és neki. Köztük Tar Ferenc, a hévízi Bibó István Gimnázium tanára.

Arany Horváth Zsuzsa

A köztük lévő kapcsolat egyik eleme az a 2006-os hévízi találkozó volt, amelyen három tekintélyes személyiség, Fejtő Ferenc, Nagy Pál és Méray Tibor emlékezett '56-ra.

Méray Tibor magyar-latin szakos tanárként néhány évig hitt a szocialista eszmékben, ám a gyakorlati megvalósulást látva politikai exponáltság után '56-ban disszidált, Párizsban telepedett le. Közéleti munkássága kiemelkedő eredménye Nagy Imréről írt monográfiája. Magas állami kitüntetéssel rendelkezik, öt éve Budapest díszpolgára lett. A mostani kötet létrehozását Murányi Gábor és a Petőfi Irodalmi Múzeum kezdeményezte. Utóbbiban húsz éve olvashatók a párizsi Irodalmi Újság harminc évének kéziratai és levelei, Méray önzetlen adománya. Méray Tibor nagy hatású könyvet írt a hatvanas években a szovjet-kínai szakításról, sajnos, ez magyarul azóta sem jelent meg, ahogy az 1956 október 23-áról franciául írt kötetét se fordították le eddig. Kevesen tudják, ő írta a Csodacsatár című film forgatókönyvét, még idehaza. (Puskásról szólt ugyan, de 1957-ben az ő nevét lecserélték Hidegkútiéra.)

Fejtő Ferenc, Méray Tibor és Nagy Pál a hévízi találkozón. Fotó: archív

Az alábbiakban Tar Ferencnek a szerkesztőségünk rendelkezésére bocsátott írásába „olvasunk bele".

„Egy kis nemzet nagy szolgálatában". E címet a Zalai Hírlap egyik 2006-os számából vettem át, amelyet egy hévízi rendezvényről szóló tudósításnak adtak. Annak egyik főszereplője Méray Tibor volt. Azt gondolom, hogy ez a mondat kifejezi Méray Tibor 90 évét."(Méray és felesége akkor – 1953 után – másodszor jártak a fürdővárosban.)

Tar Ferenc tanár

Méray Tiborral második alkalommal Párizsban találkozott Tar Ferenc: „2010 novemberében a hévízi Bibó-gimnázium három diákjával voltam Párizsban. November 4-én elmentünk a Pére Lachaise temetőbe. A megemlékezésen a magyar nagykövetség munkatársai mellett sok, Párizsban élő magyarral is találkoztunk, akik számára meglepő volt, hogy három gimnazista lány is megjelent a koszorúzáson. Méray Tibor is érdeklődött, honnan érkeztek. Diákjaim írták az eseményről: Egy kis Magyarországba cseppentünk a Nagy Imre jelképes sírjánál tartott megemlékezésen. Megható volt látni, hogy a kint élő magyarok mennyire kötődnek hazájukhoz és múltjukhoz. Köztük volt Méray Tibor is, akiről később megtudtuk, milyen szerepet játszott az '56-os forradalomban és emlékének megőrzésében. Megtisztelő, hogy találkozhattunk és beszélhettünk pár szót vele."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!