Hétvége

2014.05.30. 09:03

Tábor mámor – avagy mire figyeljünk a bőség zavarában

A nyári táborozás hatalmas divatját éli napjainkban, a választás pedig talán pont a bő kínálatnak köszönhetően egyáltalán nem könnyű.

Nagy Katinka

Különböző helyi intézményeknél jártam utána annak, hogy mire érdemes odafigyelni, ha meg akarjuk találni a tökéletes kikapcsolódást a gyermekünknek.

- Mindig sok múlik egy tábornál azon, hogy milyen a program és sok múlik a táborvezetőn is – mondta el Prokné Tirner Gyöngyi, a Kézművesek Házának szakmai vezetője. - Lényeges, hogy egy oktató hogyan tudja összefogni a gyerekeket, hogyan tudja irányítani őket, milyen hangnemben tud velük beszélni és mennyire tud rendet tartani.

- A mi táboraink fontos célja, hogy a gyerekek ismerkedjenek a kézművességgel. Amióta az iskolákban nincsenek igazán szakkörök, azóta a fiatalok nem nagyon találkoznak a hagyományos kultúrával. Egy ilyen tábor alkalmával nagyon sokat tud fejlődni a kézügyességük, a motoros dinamikájuk, ezért idén például hangsúlyt fektetünk a mozgásos játékokra is, amelyek egész nap elérhetőek lesznek a táborlakóknak.

Prokné Tirner Gyöngyi, a zalaegerszegi Kézművesek Háza vezetője, a háttérben kollégája, Dala Hajnalka.

Fiataloknak két korosztályban hirdetünk tábort. Általános iskolások számára idén rendezzük meg a 31. Gyerektábort, ahol a táborozók megismerkedhetnek például a nemezeléssel, az agyagozással, a gyékényezéssel, a gyöngyfűzéssel és a fafaragással is, a 12 és 18 éves korosztályt pedig a Komplex népművészeti ifjúsági tábor várja. Ennek a tábornak mindig van egy központi témája, ami idén a „Göcsejben kézzel, ízzel” lesz.  Ez azt jelenti, hogy a kézműves tevékenységek mellett kicsit a gasztronómiával is fogunk foglalkozni, továbbá gasztronómiához kapcsolódó konyhai eszközöket is fogunk készíteni. Lesz kópickötés, kosárfonás és fakanál faragás is – árulta el a részleteket Prokné Tirner Gyöngyi.

Ezután elmentem az XXL Fitnesz Centrumba is, ahol szintén rendszeresen szerveznek tábort gyerekek számára.

- Azok, akik táborszervezéssel foglalkoznak felismerték, hogy a szülőknek probléma a gyerekeket nyáron elhelyezni, így egyre nagyobb kínálat kezd kialakulni ezen a területen – összegezte bevezetésképpen a tapasztalatait Gáspár László, az XXL Fitnesz Centrum szakmai vezetője. - Fontos, hogy nézzünk körül mielőtt döntenénk. Egy tábor nagyon meghatározó lehet egy gyerek életében pozitív vagy negatív irányba is. Számít az is, hogy a gyerek milyen érdeklődési körű, milyen típusú az a tábor, ahova tudjuk, hogy szívesen elmenne. Érdemes utánanézni, hogy kik azok a pedagógusok, edzők, szakemberek, akik a táborokat vezetik, utána is lehet kérdezni, hogy az oktatók milyen végzettséggel rendelkeznek, mióta csinálnak táborokat, hiszen ezek nagyon fontos információk. A gyerekek egy hét alatt hatalmas változáson tudnak átmenni. Voltak olyan gyerekek itt is, akik eljöttek a táborba, az első napokban ültek a sarokban, ki se mozdultak, alig akartak részt venni a foglalkozásokon és mivel a pedagógusok jól tudták őket bevonni, sikerült feloldódniuk és hétvégére szinte ők lettek a legaktívabbak. Ez a generáció más már, más dolgok érdeklik a mai fiatalokat és nekünk ehhez alkalmazkodni kell. Olyan programokat kell kitalálni, amik a mostani gyerekeket érdeklik. Ami talán a leglényegesebb, hogy jó és gyerekszerető pedagógusok és szakemberek vezessék a táborokat. A gyerekek azonnal megérzik, hogy a pedagógusok, hogy viszonyulnak hozzájuk. Persze lényeges a környezet is, hogy jó körülmények között legyenek a fiatalok és szívesen menjenek oda az adott helyre, emellett nagyon sok múlik még a táboron belül kialakult közösségen is.

A mi táboraink első sorban a sportra és a mozgásra épülnek, így a táborozóinknak próbálunk minél több mozgásformát beiktatni a napirendjükbe, de tudjuk azt is, hogy a gyerekek szeretnek más jellegű foglalkozásokba is belekóstolni, így próbálunk olyan programokat szervezni a sportfoglalkozások mellé, ahol fejlődhet a kézügyességük és a logikájuk is - mondta el Gáspár László.

A sok nyilvános tábor mellett természetesen évről évre az iskolák is szerveznek táborokat a hozzájuk járó diákok részére.

- Az Ady iskolában többféle tábor van a diákjainknak, ezeket igény szerint a szülőkkel együttműködve szoktuk megszervezni – árulta el Szommer Judit, az Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola művészeti tagozatának vezetője. - Az itteni táborok általában tematikus táborok és mindig az adott szakterületnek megfelelően vesznek rajta részt a diákok. Évről évre megszervezzük a napközis képzőművészeti alkotótábort az alsósoknak és a felsősöknek is, bár általában a kicsik jönnek el nagyobb létszámban. Őnekik alkotómunka van, tehát délelőtt többféle műhelymunka közül választhatnak, ami például lehet kézműves munka, tűzzománcolás, kerámia vagy grafika. Ezt is igény szerint próbáljuk alakítani a gyerekek kívánságainak megfelelően, délután pedig szabadfoglalkozás van, de ott is az alkotómunka valamilyen formában mindenképpen megjelenik. Emellett van külső helyszínen drámatáborunk is, ami az iskolában működő drámaszakköröseinknek szól, továbbá az iskolai sportkör szervez kosárlabda tábort, de lesz kerékpáros túra is, ahol idén Hetés és Lendva környékét ismerhetik meg a sportosabb beállítottságú diákjaink.

Régóta táboroztatjuk a gyerekeket. Régebben nem is itt volt a tábor az iskolában, nem napközis, hanem ottalvós rendszerben szerveztük meg a képzőművészeti alkotótáborokat is. Eleinte nagyon sokan jöttek, volt olyan, hogy majdnem egész nyáron táboroztunk, de ahogy a költségek nőni kezdtek a létszám elkezdett csökkenni. Mikor 17 gyerek jött el a 30 helyett, akkor gondoltuk, hogy lehet, hogy itt valami baj van. Nem mi változtattunk, hanem a költségek nőttek. Az alvós táborok mindig drágábbak, így azokat nem biztos, hogy mindenki megengedheti magának, de mi azért is váltottunk át több estben is a napközis táborrendszerre, mert ezek kicsit kevésbé megterhelőek anyagi szempontból. Ráadásul a gyerekeknek sincs akkora elszakadás, hiszen nem minden gyerek bírja azt, hogy egy hétig nem mehet haza. Erre is figyelni kell a szülőknek, hogy csak akkor engedjék el a gyereküket egy ottalvós táborba, ha azt bírja is a gyerek – hangsúlyozta ki Szommer Judit.

A sok izgalmas gyerektábor mellett természetesen a felnőttek számára is vannak bőven lehetőségek egy kis nyári tematikus jellegű kikapcsolódásra.

A Zala Megyei Népművészeti Egyesült projektkoordinátora Dala Hajnalka elárulta, hogy csipkekészítőknek szerveznek országos szakági csipkekészítő tábort, illetve lesz szalma kópickötő tábor is.

- Az egész Dunántúlon ma már ismeretlen a kópic készítés, kihalt a mesterség. Hozzánk az Alföldről érkezik, egy idős mester, Gregor Balázs Népi iparművész. Akiket ő most megtanít kópic készítésre, ők lesznek azok, akik ezt ezután is tovább fogják tudni adni, így ez egy nagyon izgalmas tábornak ígérkezik. Emellett még a Kézművesek Házával közösen megrendezzük a már tavaly is nagyon sikeres Jurtafelújító tábor folytatását is. Ez a program június utolsó hetére fog esni és elsősorban a nemezelésről fog szólni, a jurta nemezlapjait fogjuk felújítani. Miután ez egy közösségi alkotótábor, így a részvétel ingyenes, bárkit szívesen látunk, aki érdeklődik a nemezelés vagy a jurták iránt, nem csak ez egyesületi tagokat – mondta el befejezésképpen Dala Hajnalka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!