Hétvége

2011.11.26. 09:40

21. századi plébános: az okostelefonos evangélium után virtuális adventi naptár és nem mesés mesekönyv

Hat rövidke karácsonyi történetet tartalmaz az A betlehemi pásztor című könyv, amelynek szerzője Horváth István Sándor. A zalalövői plébános a karácsonyvárás időszakára nemcsak ezzel, hanem egy mobiltelefonos újdonsággal is készült: az okostelefonos evangélium után egy adventi naptárt fejlesztett szintén virtuális használatra.

Gyuricza Ferenc


Horváth István Sándor első alkalommal vállalkozott arra, hogy kvázi mesekönyv- íróként mutatkozzon be. Mint mondotta, ennek igen egyszerű oka volt, amikor a hitoktatáson részt vevő tanítványainak, a ministráló gyerekeknek karácsonyi könyvet keresett, még a vallásos kiadványok között sem talált olyat, amely elnyerte volna tetszését. Ezt követően döntött úgy, hogy maga jelentet meg egy kötetet. A betlehemi pásztor az alcíme szerint Eszter karácsonyi történeteit mutatja be.

- Ha a kezünkbe vesszük a kötetet, első pillantásra olyannak tűnik, mint egy mesekönyv - mondta a szerző. - Ha bekerül a könyvesbolti forgalomba, az eladók valószínűleg szintén a mesekönyvek között helyezik el. Ha a Magyar Krisztina által készített illusztrációkat megnézzük, azok is meseszerűnek tűnnek. A könyvben szereplő történetek azonban mégsem mesék, hanem olyan valós eseményeket mutatnak be, melyek a karácsony valós üzenetére segítenek ráébreszteni bennünket. A karácsony ugyanis nem egy hangulat, nem egy szép ének, s legfőképpen nem egyenlő az ajándék megvásárlásával, azzal a versennyel, hogy ki tud drágább ajándékot venni családtagjai számára. A karácsony egy titok, Jézus Krisztus születésének titka. Ezt a titkot pedig a gyerekek tudják leginkább megélni, hiszen a kis Jézushoz életkorban és lelkületben ők állnak a legközelebb.

A zalalövői plébános hozzátette: minden felnőtt vágyakozik arra, hogy gyermeki szívvel újra átélje a karácsony titkát, ő maga is. Ebből is adódik, hogy szívesen hallgatja tanítványai történeteit, hiszen rendkívül érdekes, ahogyan ők szemlélik az ünnepi napokban a csodát, a kis Jézus születését. Bár a kötet elsősorban az általános iskolás korúaknak készült, a fentiek miatt azonban felnőtteknek is ajánlja, akikben Eszter történetei talán képesek lesznek felébreszteni a gyermeki lelkületet.

 - Gyakran halljuk, hogy idősebb korú emberek felemlegetik a régi karácsonyokat, arról beszélnek, hogy milyen szépek is voltak azok - folytatja István atya. - Én azt szeretném, hogy harminc év múlva is legyenek olyanok, akik hasonlóképpen éreznek majd. Ez ugyanis azt jelentené, hogy a mai világban is sikerül megtalálnunk a karácsony igazi üzenetét.

 A kötet kapcsán a zalalövői plébános azt is elmondta, hogy a történetek megírásán túl a könyv szerkesztését, nyomtatás alá rendezését ugyancsak saját maga végezte. Az illusztrációkat egy négygyermekes családanya, Magyar Krisztina készítette, akivel az Élő kenyér című, gyermekeknek és fiataloknak szóló misekalauzon is együtt dolgoztak. Az illusztrátor elolvasta a történeteket, felvázolta a saját elképzeléseit, melyek igencsak közel álltak az István atya által kigondoltakhoz, így csupán kisebb egyeztetésekre volt szükség a rajzok elkészítése előtt. Horváth István Sándor a karácsonyvárás időszakára nemcsak mesekönyvvel, de egy mobiltelefonos újdonsággal is készült. Mint ismeretes, ő volt az, aki az első magyar katolikus mobil alkalmazásként elérhetővé tette az okostelefonok használói számára a mindennapi evangéliumot. Újabb fejlesztése egy adventi naptár, amely A betlehemi pásztorhoz hasonlóan a karácsonyi felkészülést segíti.

- A korábbi fejlesztésem sikeres fogadtatását látva határoztam el, hogy újabb alkalmazást készítek - magyarázta a plébános. - Az Advent 2011 elnevezésű magyar nyelvű alkalmazás a hétköznapokra, a vasárnapokra, valamint Karácsony estéjére is tartalmaz bibliai szövegeket és üzeneteket, valamint található benne adventi gyertyagyújtás és zenelejátszó is. A tartalmakat facebook-megosztás segítségével ismerőseinknek is el tudjuk juttatni. Készült ennek egy másik változata is, amely a magyar mellett a főbb világnyelveken, így angolul, németül, olaszul, franciául és spanyolul is tartalmazza az üzeneteket. A program funkcióban megegyezik a magyar nyelvűvel, csupán annyi a különbség, hogy abból hiányoznak a magyar énekek, melyeket az itteni kórussal vettünk fel. István atya hozzátette, az alkalmazás ugyan csak néhány napja érhető el, de máris nagy sikere van. Egy hét alatt annyian töltötték le, mint ahány személyhez az internetes levelezőlista segítségével az evangélium egy év alatt eljut. A legtöbben természetesen Magyarországról, de voltak Németországból, Kanadából, Nagy-Britanniából, valamint Délkelet-Ázsiából is, akik mutattak iránta érdeklődést.

Horváth István Sándor az egyebek mellett a Magyar Katolikus Egyház honlapjáról is ingyenesen letölthető alkalmazást főleg azoknak ajánlja, akik a decemberi nagy bevásárlás és rohanás közepette lelkileg is szeretnének ráhangolódni a karácsonyra. Az adventi naptár sok meglepetést tartogat, melyek felkészítik a felhasználót a legnagyobb csodára, Jézus születésének az ünnepére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!