Külföldi munka

2017.11.12. 17:30

Videocsatornán az osztrák meló

Balázs Ádám évek óta Ausztriában, a vendéglátásban dolgozik. Sok buktatóval szembesült, amikor munkát vállalt odakint. Hogy másnak könnyebb legyen, ingyenes kisfilm-sorozatot indított.

Horváth-Balogh Attila

Fotó: Balázs Ádám

 

Az Ausztriai munkavállalás című sorozat praktikus kérdéseket boncolgat, s immár a 10. résznél tart a vlogger Youtube-csatornáján.

– Alapvetően kommunikáció-média/vizuális kommunikáció szakon végeztem a Dunaújvárosi Főiskolán és szinte kamaszkorom óta fényképezőgéppel, videókamerával jártam mindenféle rendezvényre, s ami élt és mozgott, mindent megörökítettem, ha kellett, ha nem – mesélt az előzményekről Balázs Ádám.

– Régi szenvedélyem a média, egy ideig televízióknak is dolgoztam szerkesztő-riporterként, de aztán az élet másfelé térített: Ausztriában vállaltam munkát a vendéglátóiparban – naná, hogy azzal is az volt a célom, hogy össze tudjak szedni pénzt magamnak egy profi fényképezőgépre. Ezért mentem ki, semmi mást nem akartam, de aztán végül maradtam. Végigjártam a ranglétrát és ma már recepciósként dolgozom Tirolban, Kirchberg-ben, Kitsbüchel közelében, egy hotelben. Közben azonban régi szerelmem sem felejtettem el teljesen: ha valamiről volt véleményem, akkor azt kamerába mondtam, de végül nem csináltam velük semmit.

A célom folyamatosan az, hogy csiszoljam a videós tudásom, minél jobban elsajátítsam a vágás rejtelmeit, de kint ritkán találtam olyan embert, akivel/akit filmezhettem volna, így kénytelen voltam magamat... Az ausztriai munkavállalásról indított csatornám ötlete innét már csak egy lépés volt, annál is inkább, mert sok ismerősöm bombázott folyamatosan ezzel kapcsolatos kérdésekkel. S úgy láttam jónak, egyszerűbb a sok kérdést megválaszolni, ha indítok egy ilyen sorozatot. Ráadásul így én is tudok új módszereket tanulni, s az is fontos, hogy az embereknek segíthetek.

Fotó: Balázs Ádám

A fiatal vlogger elmondta: az eddig elkészült kisfilmekben például arra ad iránymutatást, hogy miképpen induljunk neki a külföldi, főként ausztriai munkavállalásnak, be kell-e jelentenünk az ideiglenes lakcímünket ott, ezt hogyan tehetjük meg, ha a szezon végén hazajövünk, akkor ott szükséges-e kijelentkeznünk, itthon pedig vissza be, kell-e nyelvtudás, illetve milyen közlekedési szabályok élnek Ausztriában – ugyanis ezek is eltérnek részben a hazaiaktól.

Apró dolgok ezek (vagy legalábbis annak tűnnek), de nagyon el lehet rajtuk csúszni és ezekre a lehetséges buktatókra senki nem készíti fel azokat, akik mondjuk, Tirolba készülnek. Példának okáért: senki nem hívja fel a leendő dolgozó figyelmét, hogy figyu, te 2000 méter fölé, a hegyekbe jössz dolgozni, ahol nagy hó van telente, hozz magaddal hóláncot.

– Azt nem győzöm hangsúlyozni, hogy nyelvtudás nélkül ne induljon senki útnak. Ne higgyünk azoknak a fejvadász vállalkozásoknak, amelyek munkát ígérnek nyelvismeret nélkül, mert azért az elég gáz, amikor valaki nem érti meg, hogy a főnöke mit kér tőle – folytatta Balázs Ádám. – És az sem szerencsés persze, ha az ember a kollégáival sem tud kommunikálni, egy túlfeszített napon a konyhán komoly konfliktus keletkezhet például abból, ha egy mosogatótól (az a tévhit itthon, hogy ez a legegyszerűbb munka, ami nem igaz) 5 percen belül 10 darab fehér tányért kérnek fekete mintával egy adott ételhez, ő pedig 10 perc alatt készít elő 5 fekete tányért fehér mintával… – folytatta a fiatal szakember.

Ádám azt is elárulta: a jövőjét részben vloggerként képzeli el, ha az osztrák munkavállalásról szóló sorozata kifut, hasznos, az embereket érdeklő témákkal szeretné folytatni a vlogolást, azaz a videoblog-írást.

– Hozzáteszem, ezzel a munkavállalásos témával hátrányból indulok, mert manapság az emberek könnyed, komolyabb erőfeszítés nélkül emészthető témákra vágynak, amiknél csak hátradőlnek a fotelben, kikapcsolják az agyukat és bambulhatnak a monitorra, vagy a képernyőre – folytatta. – Az én témám azonban arról szól, hogy információkat adok át, amiken el kell gondolkodni, be kell őket fogadni.

Fotó: Balázs Ádám

Mint azt elárulta: amikor ő kiment a sógorokhoz, sok mindennel nem volt tisztában, így a saját bőrén tapasztalta, illetve tanulta meg mindazt, amit az utána jövőknek ingyen és bérmentve átad, megkímélve őket az indulás negatív hatásaitól.

– Én például nem voltam tisztában a munkavállalási engedély dolgával, meg is bírságoltak miatta – jelezte Ádám. – Pedig csak annyi kellett volna, hogy valaki felhívja a figyelmem ezekre a dolgokra. Egyébként az osztrák állam információs rendszere szuper, minden témához rendelkeznek részletes infókat nyújtó weblapokkal – ám ahhoz, hogy ezekben valaki elmélyedjen, legalább azzal tisztában kell lennie, mit is kellene keresnie.

Némelyik videóját már több, mint 3 és félezren nézték meg, ami azt jelzi: továbbra is nagy az érdeklődés az ausztriai munkalehetőségek iránt.

– Sőt, szerintem egyre nagyobb, most kezdte el a reneszánszát élni ez a jelenség – jelentette ki. – Egyre többen és többen jönnek ki, de komoly igény is van a foglalkoztatók részéről az új munkaerőre. Egyébként ahol én dolgozom, ott például egy kis Zala jött létre, a magyar munkavállalók túlnyomó többsége innét való, Nagykanizsáról, Keszthelyről, Hévízről, Zalaegerszegről és még sorolhatnám.

Ádám filmjeire érkeztek már reagálások is.

– Az az igazság, hogy inkább negatív, lekicsinylő hozzászólásokra számítottam, hogy mit akarok én, miért fontoskodok, nagyképűsködök, de érdekes módon ilyeneket nem kaptam – árulta el. – E helyett sok pozitív reakciót tapasztaltam, ami jól esett. És persze, a kérdések továbbra is jönnek (adott esetben teljesen ismeretlen emberektől), ezek újabb és újabb muníciót adnak a folytatáshoz és további részek elkészítéséhez.

Valaki, aki közülünk való és tudja, mit beszél

A vlog kifejezés a videoblog rövidítése. Ez egy új médium, aminek bárki a részese lehet, nem kell hozzá más, csak egy jó minőségű kamera, no meg internet. S persze, az sem árt, ha valaki választékos szókinccsel és jó beszélőkével rendelkezik. Különlegessége, s talán vonzereje is abban rejlik, hogy akárki elindíthatja a saját csatornáját, a legkülönfélébb témakörökben, az amatőr felvételektől, úti beszámolóktól kezdve a szépészeti tippeken át a világgal kapcsolatos kritikai megnyilvánulásokig.

Nem kell ehhez szaktekintélynek lenni, sőt, talán éppen ez adja a varázsát: a vlogger valaki, aki közülünk való, aki nem pusztán pózol és ripacskodik, hanem tudja is, hogy mit beszél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!