Hétvége

2015.12.04. 10:54

Adventi gondolatok

Az advent eljövetelt, előkészületi időt, várakozást jelent és a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe. Első nyomai már az V. században fellelhetők, a VI. században terjedt el, majd VII. Gergely pápa rögzítette mai formájában.

Zalai Hírlap

Azt gondolom, hogy az egész életünk egy advent, mindig valamire várakozunk, de így karácsonytájt ez a várakozási élmény elmélyül bennünk, misztikusabbá lesz, hisz várjuk a kis Jézus születését. Ebben a lelkiségben várakozom jómagam is, mindig reményt és erőt ad nekem az advent ideje. Erőt azokhoz a nemes feladatokhoz, amelyeket a Nagykanizsai Családsegítő és Gyermekjóléti Központ munkatársai vállalnak a nehézsorsú gyermekek és családok karácsonyi várakozásának meghitté tevésének érdekében.

A személyes lelki készülődésem és az elesettekhez való odafordulásom szinte összeforr.

Mindannyiunk számára a karácsony a szeretet ünnepe, amikor rövid időre képesek vagyunk erőteljesebben, tiszta szívvel odafigyelni a másik emberre, meg-megállunk egy percre átgondolni az elmúlt év történéseit; talán több jóságra vagyunk képesek, mint máskor.

Fontos tudnunk, mit is jelent maga az a szó, hogy szeretet. Ha szeretnénk meghatározni, akkor azt mondhatnánk, hogy a lét kérdéseire adott érett válasz. De mély jelentése az, hogy szeretni annyi, mint adni. Aki ad, az adakozóvá teszi a másik személyt is és mindketten részesülnek abból az örömből, amit létrehoznak. A szeretet tehát olyan erő, amely szeretetet teremt. Adni annyi, mint kapni is, pl. mosolyt, jó szót, kedvességet, nem csak tárgyi dolgokat. Tudnunk kell, hogy a cselekvő szeretet magába foglalja a törődést, a felelősségérzetet és a másik ember iránti tiszteletet.

Eszembe jut az anyai szeretet, amely maga az üdvösség, a béke, nem kell megszerezni, nem is lehet. Ha van, az maga az üdvösség, ha nincs, akkor oda az élet szépsége.

Dr. Kaszás Gizella

Talán így karácsonytájt a legfontosabb a felebaráti szeretet, amely jelenti a bármely ember iránti felelősségérzetet, gondoskodást, tiszteletet és ebből a szeretetből senki sincs kirekesztve. A felebaráti szeretet tehát azt jelenti, hogy szeretjük a tehetetleneket, a betegeket, a szegényeket, az elesetteket.

A legnehezebb most azoknak, akik a család, az otthon melegsége nélkül kényszerülnek ünnepelni. Ilyenkor különösen érzékelhetővé válik számukra a magány érzése, de ha megtapasztalják, hogy vannak emberek, akik nem közömbösek gondjaik iránt, ez erőt és bizodalmat nyújthat az elesettek számára.

Karácsony számomra jelenti az örömöt, békességet, szeretet. A családi hovatartozás érzésének, élményének megerősítését, az egymásra odafigyelést, az otthon melegét, varázslatos illatokat, érzelemgazdag hangulatot.

Karácsonykor és az előtte lévő adventkor jobbá leszünk másokhoz, melynek forrása, hogy békét kötünk önmagunkkal. A várakozás mindig felfokozott lelki élmény, egy fontos megálló a hétköznapok rohanása mellett. Érzelmi feltöltődés, amiből erőt tudunk meríteni, visszapillantás az eltelt egy évre, egyfajta számvetés és ugyanakkor izgalomteli készülődés.

A karácsonynak az az igazi üzenete, hogy legyünk jók és megbocsátók embertársainkkal az év minden hétköznapján.

Kívánom, hogy mindenki élje át a várakozás felemelően szép érzését, amely most a lelkünket is ünneplőbe öltözteti. Az év többi napján és nehéz élethelyzetben is adjon erőt mindenkinek, hogy mindenkor lesznek olyan embertársaink is, akik hitvallásuknak tekintik az elesetteken való segítést és emberséges odafordulást.

A szeretet, a békesség ünnepén, kis Jézus születésére várakozva lelkében mindenki legyen a szeretteivel és bocsásson meg önmagának és embertársainak is.

Kegyelemteljes karácsonyi ünnepeket és boldog új esztendőt kívánok!

Dr. Kaszás Gizella,

a Nagykanizsai Családsegítő És Gyermekjóléti Központ igazgatója

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!