Hétvége

2015.01.09. 10:50

Álmaiban Amerika visszainteget

I am Hungarian. Ha azt mondod, magyar vagyok, csak néznek rád... Aztán visszakérdeznek: Éhes vagy? Angolul a Hungary kifejezéshez igen hasonló hangzású hungry ugyanis ezt jelenti... Az átlag amerikainak fogalma sincs arról, hogy Magyarország létezik. Neki Európa egy ország.

Horváth-Balogh Attila

Valljuk be, ezt azért elkeserítő hallani éppen akkor, amikor népünk és nemzetünk kezd öntudatra ébredni, de azért számomra Amerika mégis csak az álmok országa. És szerintem sokunknak az, a 66-os úttal, hegyeivel, végeláthatatlan síkságaival és monumentális országúti cirkálóival. A fiatal nagykanizsai fotós-informatikus, Horváth Zoltán is régóta vágyott a nagy vízen túlra, és néhány hónappal ezelőtt végre valóra is válthatta gyermekkori álmát. A most éppen Pakisztánban dolgozó raliversenyző, Popovics László szerzett múlhatatlan érdemeket ebben.

Horváth Zoltán

- Laci geológus és 4-5 hetes pihenőit kihasználva, illetve Floridában élő rokonai révén tölthetett el odakint másfél-két évet - bocsátotta előre Horváth Zoltán. - Ez idő alatt sikerült meglehetősen jól megismernie Amerikát, sokfelé járt, ám a nyugati part valahogy kimaradt az életéből. Nemrég azonban egy autót kellett Kanadából, Calgaryból Floridába vinnie, s összekötve a kellemest a hasznossal, úgy döntött, hogy ezt egy nyugati kitérő beiktatásával teszi meg. Ebben a nagy túrában vehettem részt vele én is.

Amerika nem csak nappal gyönyörű, ezt bizonyítja a felső kép, amelyen Las Vegas látható a lemenő nap fényében

Zoli elárulta: amerikai tartózkodásának közel 3 hete alatt 12 ezer kilométert autóztak, mely során sok mindent látott és tapasztalt, de összességében azt lehet mondani, a valódi és a filmekben látható Amerika között óriási a különbség. Hogy egészen pontosak legyünk: odakint sem fenékig tejföl az élet.

Az útvonal, amit autójukkal bejártak

- Azt nem mondanám, hogy én nagyot csalódtam az elképzeléseimhez képest, de az amerikai álom gyakorlatilag nem létezik jelentette ki. Ott sem kizárólag gazdag emberek élnek és bizony, a kerítés sincs kolbászból... Sokkal látványosabb, plasztikusabb a különbség gazdag és szegény között, mint nálunk, vagy akárcsak Európában. Ezzel kapcsolatban San Francisco-ban szereztem a legmegrázóbb tapasztalatomat. Mindenütt gyönyörű házak, élre nyírt fű, de mégis, a város közepén belebotolhatsz egy olyan drogos, hajléktalan bandába, amelyik szívfájdalom nélkül hidegre tesz. Például ültünk a gyorséttermben, közben bámultunk ki az ablakon és azt láttuk, hogy minden második ember kóválygott az utcán és közben szívta a füvescigit. Persze, az is lehet, hogy valamilyen drogosok által kedvelt rendezvényt tartottak a mellettünk lévő parkban... Oakland peremkerülete különösen gáz volt, minden agyongraffitizve, a sarkokon örömlányok, szakadt verdák, melyekből bömbölt a rap, fehér ember sehol, a boltok kirakatain pedig vastag acélrácsok.

Elhagyott szellemtanya Idaho-ban. A fiataloknak nem sikk a farm

A nagy túrát egyébként nem itt, hanem ahogy fentebb írtuk, Kanadában, Calgaryban kezdték. Aztán megnézték San Francisco-ban a híres Golden Gate hidat, majd a Yosemite Nemzeti Parkhoz autóztak tovább, ahol bármerre szabadon mehet a turista, nincs tőle elzárva egyetlen terület sem (bezzeg itthon...), a parkban több mint 1000 kilométeres turistaút kanyarog. Habár a neve indián eredetű és medvét jelent, a szőrös tappancsosnak nyomát sem látták, vélhetően a kirándulók miatt már a múlté az örökké szendvicset lopó Maci Laci...

San Francisco színes viktoriánus házai, felhőkarcolók a háttérben

Sokáig az úgynevezett Parti 1-es úton haladtak tovább, az óceán mellett, ami az autóban senyvedő utazót gyakran csábítja fürdőzésre.

- Hogy teljes legyen az élmény, arra készültünk, hogy valahol megállunk az út során és steak-et sütünk. Mindent vittünk magunkkal és mit ad Isten, találtunk is egy pihenőhelyet grillel, padokkal és asztalokkal - mesélte. - Na, ezt direkt nekünk tartogatták, gondoltuk. Megsütöttük a húst, majd falatozás közben élveztük a napsütést... Nekünk ez volt az igazi amerikai álom!

Szelfiző japán turisták a Yosemite Nemzeti Parkban

Los Angelesben már sötétedés után keresték a legendás Hollywood feliratot a domb oldalában, de csak nehezen találták meg, mert a sztereotip fényképekkel ellentétben nem volt kivilágítva...

A túra során megnézték a 66-os utat is, ami sajnos, lassan a múlté lesz, így aki idáig nem látta, az már lehet, hogy nem is fogja. Ugyanis annyira rossz állapotú, hogy nem foltozgatják, hanem építenek helyette egy teljesen új utat, ami hol a 66-os mellett fut, hol rajta, a nyomvonalon.

A Zion Nemzeti Park jellegzetes vörös homokkő sziklái

Mint arról Zoltán fotói tanúskodnak, útjukba esett leégett benzinkút és több szellemtanya, elhagyott gazdaság is. Ennek az az oka, hogy a tulajdonos földművesek meghaltak, a fiatalabb generáció képviselőinek pedig már ciki a paraszti munka, nekik az a perspektíva, ha tiszta, klimatizált irodaházakban, számítógépek előtt dolgozhatnak.

Egy kiégett benzinkút Nevadában

Megcsodálták a Zion Nemzeti Parkot és a Monument Valley-t, a westernfilmek vörös homokkő helyszínét is, aminek a területe ad otthont a navaho indiánok rezervátumának.

- A navahók nem nagyon őrzik hagyományaikat, és hát szó, ami szó, mára mentálisan nagyon lecsúszott állapotba kerültek - vélekedett Zoli. - Sajnos, sokan masszív alkoholfogyasztók közülük, a szervezetük rosszabb hatásfokkal bontja az alkoholt, mint a fehér emberé és kis mennyiségtől is berúgnak.

Atlanta belvárosa hajnali 4-kor. Zoli egy Canon géppel készíti képeit

Aztán megnézték Dallasban Southfork-ot, az Ewing-család rezidenciáját, ami a filmben mindig monumentális épületnek látszott, de valójában nem nagyobb egy méretesebb családi háznál.

Útjuk Floridában, Key West-en ért véget.

- Hogy visszamennék-e újra? - kérdezett vissza. - Mindenképpen, ám csak kisebb túrára, hogy egy-egy helyet aprólékosan megismerhessek. De addig is azt gondolom, az élményeimből még évekig tudok töltekezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!