Hétvége

2014.12.20. 16:40

Nemeslelkű nemeshetésiek

Nemeshetés, a kicsi észak-zalai község immár ötszáz éve viseli büszkén a nemesi titulust a hivatalos iratok szerint 1514-ben tíz egytelkes nemes osztozott a határában húzódó, dombhátakra kapaszkodó termékeny földeken. A falu mostantól akár saját jogon is hordhatja az előnevét, de ezt ezúttal lakói nemeslelkűségével érdemelte ki.

Fincza Zsuzsa

Igaz, az 1941-es esztendő 1102 lelkes életerős községe 2014-re 251 lakosú zsákfaluvá zsugorodott, de lelkesedése, segítőkészsége egy kisvárosnak is becsületére válna. Nemrég például adománygyűjtésbe kezdtek, hogy közösen már számottevő nagyságú ajándékkal tudják szebbé tenni a rászorulók karácsonyát. Az eredmény? Szerdán délután majdnem kicsinek bizonyult a település vadonatúj gondnoki kisbusza, amibe a falubeliek adományait pakolták, s vitték Zalaegerszegre, a Zala Megyei Önkormányzat Gyermekotthonába.

-Egy polgármestert nem érhet nagyobb öröm, mint amikor egy nemes cél érdekében megmozdul az általa vezetett település - így Magyar Kálmán, Nemeshetés első embere.

- Büszke vagyok a saját falumra! Remélem, sikerül boldogabbá, örömtelibbé tennünk az otthonban élő gyermekek karácsonyát, s ez a gondolat a mi ünnepünket is megédesíti.

- Minden közösség megmozdul, ha olyan célt tűzünk ki elé, ami megérinti, amivel egyetért - fűzte hozzá Kovács Lászlóné, a település legaktívabb, a karácsonyi ajándékozást is kezdeményező kulturális munkacsoportjának vezetője. - Az, hogy az örömünkből juttasson azoknak is, akik híján vannak ennek, egy ilyen cél. Egy doboznyi szeretet volt a kezdeti jelszónk, s a végén kiderült, sokaknak egész zsáknyira futotta.

- A keresztanyánk két kis állami gondozott gyereket nevel ismeri és szereti őket az egész falu -, így nem kellett sokat tanakodnunk, kiket támogassunk. A gyermekotthon mellett döntöttünk, s jól, mert egész Nemeshetés egy emberként lelkesedett az ötlettől - mesélte zsákcipelés közben Gellén Szilárd, a karitatív akció egyik fő szervezője. Magyar András és felesége, Eszter kicsi leánykájával, Lellével hozta el az otthon gyermekeinek szánt meglepetéscsomagokat.

Már tömve adománnyal a gondnoki kisbusz, de még mindig nincs benne minden ajándék (a képen elöl: Magyar Lelle és Harai Dávid, mögöttük, balról jobbra: Kovács Lászlóné, Magyar Eszter, Magyar András, Gellén Szilárd és Harai Jánosné)
Fotó: Fincza Zsuzsa

Természetesen a pakolásban is segítettek. - Örültünk a kezdeményezésnek, s bár mi eddig is minden karácsonykor igyekeztünk támogatni a rászorulókat, most azonnal csatlakoztunk a közösséghez tette hozzá a fiatal házaspár.

Harai Jánosné unokájával, Dáviddal hozott ajándékot az otthonban cseperedő gyerekek fenyőfája alá.

- Dávid jövőre óvodába megy, s már a szerszámok jobban érdeklik, mint a játékok - hoztunk hát belőlük az árváknak - mondta nevetve a nagymama.

Még a kisbusz sofőrje, Molnár Zsoltné, Marika, falugondnok sem érkezett üres kézzel, indulás előtt még az ő ajándékát is beszuszakoltuk a jármű már degeszre tömött gyomrába.

- Hát nem fantasztikus! - fogadta a busznyi ajándékot Zalaegerszegen Józsi Anikó, a gyermekotthon vezetője. - Egy egész falu összefogott a gyerekeinkért! Nagyon örülünk az adományoknak, de még annál is jobb érzés tudni, hogy szolidárisak velünk az emberek. Idén egy egész falunyi szeretet kerül majd feldíszített fenyőfánk alá.


Pais Viktória Flextronics KFt marketing munkatársa, Benkő Lászlóné a Vöröskereszt Zalaegerszegi Szervezetének vezetője,  Dr. Vargáné dr. Papp Éva társadalmi elnök és Baracskai Józsefné megyei elnök.

Mint az otthon vezetője megjegyezte, az külön dicsérendő, hogy a nemeshetésiek még a gyűjtés előtt megkérdezték, minek látnák hasznát így került a sok írószer, rajzolgatni, firkálni való papír a csomagba. Az is jó, hogy nem csak karácsonykor gondolnak rájuk az emberek - mondta Józsi Anikó -, hiszen a segítségre egész évben rászorulnak. A nemeshetésiek el is döntötték, hogy a karácsonyi ajándékozás csak a kezdete volt a jó kapcsolatnak, s azon melegében meghívták a szívesen kiránduló otthonbeli gyerekcsapatot egy kis szalonna- és gesztenyesütéses öreghegyi túrára világhírű ősgesztenyésükbe. Megígérték: legendásan jól sütő asszonycsapatuk azon lesz, hogy az állami gondozott gyerkőcök is megszerethessék a gesztenyés finomságokat. Viszonzásképpen jövő karácsonykor Nemeshetésen már az otthon gyermekei adják az ünnepi műsort.

Vasárnap este 19 óráig várja az adományokat, az Adomány expressz a Zala Plázában. Öt vidéki nagyváros bevásárlóközpontjában gyűjtötte a karácsonyi adományokat, a Magyar Vöröskereszt az Adomány Expressz elnevezésű jótékonysági akció keretében. A kezdeményezés Nagykanizsáról indult, és a népszerű Mikulás-gyárat váltotta fel. Egyre több a rászoruló család, amelyek karácsony közeledtével igénylik a segítséget - kezdte tájékoztatóját Baracskai Józsefné, a Magyar Vöröskereszt Zala Megyei Szervezetének vezetője.

A teljesség igénye végett vissza kell tekintenünk a hónap elejére, amikor a Tesco áruházban indult el az idei adománygyűjtő akció. A megye három nagyvárosában gyűjtötték két napon keresztül a tartósélelmiszer-adományokat. A keszthelyi áruházban 1400 kilogramm adományt vittek be a segíteni akaró emberek, amivel országosan a legtöbbet gyűjtötték.

Ezt követte a nagykanizsai plázában az Adomány expressz, ahol 10 napon keresztül várták a felajánlásokat. Majd a megyeszékhelyi Zala Pláza földszintjén folytatódott az akció, ahol ma estig várják az adakozókat.

- Kimondottan tartós élelmiszert, könyveket és játékot, tisztító és tisztálkodószereket kértünk az emberektől. A ruhagyűjtést most kihagytuk, mert abból az év során rendszeresen tudunk segíteni a rászorulókon - folytatta a megyei vezető.

Emellett szerdán Zalaszentgróton a helyi szervezet egy adománykuckót állított fel a főtéren. 250 kisiskolás segítségével bevonták az építményt piros anyaggal, és a gyerekek a kívánságaikat felírhatták egy szeretettéglára és elhelyezhették a házikón. Olyan feliratok olvashatók a falon, hogy gyógyuljon meg az anyukám, vagy senkinek se fázzon a lába karácsonykor. Szívszorító. Az adományokat itt december 22-éig várják a Vöröskereszt önkéntesei.

Zalaegerszeg legnagyobb munkahelye, a Flextronics immár hagyományosan meghirdeti dolgozói között a jótékonysági gyűjtést, speciálisan játékokat kérve a munkavállalóktól. Idén kilenc zsák játékot hoztak a cég dolgozói az adománypontra.


Benkő Lászlóné, a Vöröskereszt Zalaegerszegi Szervezetének vezetője elmondta, hogy napi 40 -80 kilogramm közötti élelmiszer-mennyiség jön össze az adományponton. A szervezet munkatársai igyekeznek úgy összeállítani a csomagokat, hogy a liszt, cukor, étolaj, száraztészta, konzerv mellett édesség is kerüljön minden csomagba. A gyermekes családoknak könyveket és játékokat is próbálnak juttatni. A Vöröskereszt munkatársai a családsegítő szolgálatok segítségével felmérték a rászorulók számát, majd egy kérelmező íven rögzítették a segítségre szorulók névsorát.

A csomagok osztása folyamatos. A zalaegerszegi gyűjtésből készített csomagokat a rászorulók december 22-én a Jókai úti gyűjtő- és segélyhelyen vehetik majd át.

Az adatok szerint Zalaegerszegen és vonzáskörzetében 180 -200 család, míg megyei szinten közel 1000 nehéz körülmények között élőnek, halmozottan hátrányos helyzetű családnak tudnak segíteni az adományokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!