Hétvége

2014.09.11. 19:21

Szűcs István, a Griff Bábszínház igazgatója: „Szeretném, ha elismernék, hogy fejlődtünk”

Dolgozott már a színházi világ szinte összes területén, jelenleg pedig a Griff Bábszínház megbízott igazgatójaként tevékenykedik. A most következő interjúból többek között az is kiderül melyek voltak Szűcs István eddigi kedvenc bábelőadásai, vagy, hogy mi történt azon a bizonyos tájelőadáson, ahol a szamár roppant meglepően iázott.

Nagy Katinka

- Immár egy éve dolgozol megbízott igazgatóként a Griff Bábszínháznál. Mekkora kihívás ez a számodra?

- Jóval több munkával jár ez a szerepkör, bár valamennyi gyakorlatom már volt eddig is, hiszen operatív feladatokat már a kinevezésem előtt is elláttam. Megírtam a beszámolókat, a statisztikákat és a pályázatokat is. Amit ezekhez képest pluszba kell csinálnom az végülis a társulat karbantartása. Fel kellett venni új dolgozókat és az évadot is meg kellett szervezni: darabokat kellett keresni, rendezőkkel és tervezőkkel egyeztetni. Ezek mindenképpen újdonságként jelentek meg az életemben. Nagyon komplex ez a munka. Arra törekszem, hogy a bábszínház jól működjön, minél jobb előadások szülessenek, minél több gyerekközönségünk legyen ez pedig egy igazán remek kihívás. Elég sok gyakorlatom van már, végigjártam a színházi ranglétrát, így gyakorlatilag mindent tudok erről a világról. Emellett azt is láttam az évek folyamán, hogy mi az, amit kedvel a közönség, hiszen visszajelzés mindig jön. A gyerekek azonnal mondják, ami az eszükbe jut, gondolkozás nélkül rávágják, hogy tetszett-e nekik az előadás és a pedagógusoktól is rendszeresen kapunk visszajelzéseket. Amíg itt vagyok, ebben a pozícióban mindenképpen úgy akarom irányítani a bábszínházat, hogy olyan előadások szülessenek, amik a pedagógusoknak és a gyerekeknek is jó élményt nyújtanak. Ha elmegyünk egy bábos fesztiválra, szeretném, ha elismernék, hogy fejlődés történt a bábszínház életében és ennek a jegyében is dolgozom a mindennapokban.

- Mennyire áll közel hozzád a bábszínház világa?

- A bábszínház is színház, csak gyerekeknek játsszák. Ugyanúgy színházi élményt kell nyújtanunk, csak itt eszközként bábokat használunk. Közel áll hozzám ez a világ, főleg mivel gyerekeknek játszunk és nekem is van gyerekem. Tudom, hogy egy gyerek, hogyan gondolkozik, hogyan érez, tanul és szocializálódik és ehhez a folyamathoz nagyon sokat hozzá tud tenni a gyerekszínház. Érdemes megemlíteni, hogy a bábos szakma nem egyezik meg a színészettel. Itt a szerepformálás mellett bábozni is kell, ezért törekszem arra is, hogy olyan rendezőket hívjak ide, akik a bábos szakmából érkeztek, hogy tudjanak a rálátásukkal és a szakértelmükkel segíteni a színészeknek. Büszke vagyok arra, hogy olyan évadot sikerült összeállítanom, ahol egy előadás kivételével csak bábszínpadi előadások és rendezők lesznek.

Fotó: Nagy Katinka

- Van valamilyen emlékezetes történeted a Griffnél eltöltött évekről?

- Egyszer elmentünk tájelőadásra Lentibe, ahol az egyik színészünk rosszul lett és be kellett ugranom előadás közben a szamár szerepére. Szöveg az nem volt, csak iázni kellett, de olyan iázást sikerült produkálnom, hogy az összes színész röhögőgörcsöt kapott a takarásban. Ez elég emlékezetes pillanat maradt azóta is.

- Egyszerre vagy családapa és igazgató. Hogyan egyezteted ezt össze?

- Nehezen. Mivel a feleségem is a színházi világban dolgozik, ő talán még osztottabb munkaidőben van jelenleg, mint én így rám hárulnak az otthoni teendők, de összetartóak vagyunk. A feleségem szinte minden bábelőadást megnézett, a lányom meg pláne, főleg mikor még kicsi volt. Annak idején, mikor még abba a korosztályba tartozott, akiknek játszunk ő volt a tesztközönség. Rendszeresen jött be, ismerték a rendezők is és mindig kikérdezték mennyire tetszett neki, amit látott és mennyire értette meg a történetet. Persze a lányom is művészi pályára készül. Igaz, hogy matek tagozatra jár, de az már most látszik, hogy nem matematikus lesz. Gyerekkorától kezdve táncol, most pedig beiratkozott a zeneiskolába szolfézsra és magánénekre.

- A Griff Bábszínház idén 10 éves, hogyan tervezitek az ünneplést?

- Ez egy ünnepi évad és mi igyekszünk ennek megfelelően megteremteni a körülményeket. Csinálunk egy kiállítást a Szélszabadító bemutatójának a napján (szeptember 26.), ahol a bábszínház egyes korszakaiból különböző előadások bábjai, díszletei, kellékei és fényképei lesznek megtekinthetőek. Nagyjából már ki is válogattuk melyek azok a régi darabok, amikhez díszletelemeket is tudunk csatolni. Az eddigi összesen 62 bemutatóból kiválasztunk 10 előadást, annyit fogunk tudni felinstallálni a nézőtéri előtérben, ezek lesznek megtekinthetőek. A kiállításmegnyitó után tartjuk meg a Szélszabadító bemutatóját, ami előreláthatólag egy igazán szép előadás lesz majd a kicsik számára és ezután következik az ünnepi fogadás.

- Ha már a 10 éves visszatekintésnél tartunk, az eddigi összes bábelőadás közül van kedvenced?

- Volt több is, ami a szívemhez nőtt. Mikor idekerültem, az első, ami közelebb került hozzám, az A karácsonyi ének volt. Ez egy igazán szép történet, ami gyönyörű bábokkal és díszlettel került bemutatásra itt annak idején. De tetszett a Hamupipőke is, ami egy táncszínházi előadás volt. Azt nagyon szerették a gyerekek is, ebből látszik, hogy nyugodtan fel lehet vállalni számukra is egy tánc vagy mozgásszínházi előadást, de olyan történettel, amit azért a kicsik is ismernek. Emellett az Ibusárt szerettem még, ami egy felnőtteknek szóló darab volt, míg a tavalyi nagy kedvencem A ládafia lett. Ezzel a produkcióval megmutatta a társulat, hogy milyen előadás az, amit játszani kell a gyerekeknek.

 

Szűcs István 1961-ben született Devecserben. Gimnáziumba Pápán járt, ahol matematika szakon tanult. Eredetileg tanár akart lenni, de miután belekóstolt a szakmába rájött, hogy nem ez az igazi hivatása. Ezután dolgozott Veszprémben egy termelő cégnél, ahol emellett amatőr színjátszóvá is vált. Így került először a színház közelébe, majd 1985-ben kezdett el dolgozni a Hevesi Sándor Színházban, ahol többféle munkakört is betöltött. 2001-ben titkárságvezető lett a jelenlegi Keresztury Dezső Városi Művelődési Központban, ami mellett elvégezte nonprofit menedzser-protokoll szakirányon a művelődésszervező szakot a szombathelyi főiskolán. A Griff Bábszínház társulatának 2006 őszétől tagja. Kezdetekben rendezőasszisztens volt, majd dolgozott műszaki vezetőként, titkársági vezetőként, igazgató helyettesként, végül megbízott igazgatóként 2013 szeptemberétől irányítja a társulat munkáját. Szűcs István feleségével és lányával vidéken él, ahol, ha ideje engedi, szívesen üti el az időt egy kis kerti munkával.

 

Ezek is érdekelhetik