Hétvége

2014.05.09. 09:23

Egyre több a meddő férfi

Zalaegerszeg – A 21. századra a meddőség megkerülhetetlen problémává vált, ez indokolja, hogy a Születés hetén is szót ejtsünk róla. Lényegesen emelkedik a meddőség gyakorisága, különösen a terméketlen férfiak száma nő.

Magyar Hajnalka

– Mára a gyermektelenség okai között a férfiak meddősége átvette a vezető szerepet – osztja meg velünk dr. Vajda György, a Zala Megyei Kórház szülészet nőgyógyászatának osztályvezető főorvosa. – A szakemberek számára sosem volt kétséges, hogy a „gyengébb nem” titulus a férfiakat illeti, a női X kromoszóma ugyanis sokkal több ősi erőt, stabilitást hordoz. A férfiak relatív genetikai gyengesége abból is kiviláglik, hogy hiába születik valamivel több fiú, mint kislány, ez az arány néhány hónapos korra megfordul, mert a fiúcsecsemők halandósága magasabb.

A férfiak sérülékenysége a későbbiekben   is megmutatkozik. Harminc évvel ezelőtt a WHO meghatározása szerint a normális spermiogram 100 millió spermiumot jelentett milliliterenként. Mára ezt az adat  ötödére, 20 millióra csökkent a férfi populáció átlagában.

– Valamiféle kortünet, civilizációs ártalom húzódik meg a háttérben?

– Az okok sokfélék. Az egyik csoportba a szervi eredetű elváltozások, daganatos betegségek, korábbi gyulladások visszamaradt következményei, fejlődési rendellenességek sorolhatók, de a hormonális háztartás zavarán alapuló rendellenesség sem ritka. Az életmód, a stressz, a hajszoltság, de a fehérnemű divat változása is sokat ront a helyzeten. Nem véletlen, hogy nagyapáink szellős, bőszárú alsót hordtak, ma azonban a szűk fazon az elterjedtebb. Az emlős világban oka van annak, hogy a hím nemi szervek testüregen kívül helyezkednek el. Nagyon lényeges, hogy a herék ne a belső szervek hőmérsékleti környezetét kapják, ugyanis az 1-2 fokos eltérés is igen súlyos problémát okoz a spermiumok előállításában. Már a 2 ezer évvel ezelőtti kínai orvoslás is leírta, hogy ha valaki nem akar gyereket, vegyen jó forró fürdőt, ami több hónapra is csökkenti ennek esélyét. A spermiumok termelődése tehát nagyon érzékeny a hőre, amit a hereviszeresség kórképe is igazol. E betegségben a testmeleg vér a normálisnál nagyobb mértékben jut el a herékbe, s már a néhány tizedfoknyi hőmérséklet emelkedés is rontja a spermaképet. Az alacsony spermaszám önmagában még nem determinálja a termékenyítő képességet, általánosságban mégis rontja. Bizonyítja ezt, hogy egyre több párnak akad nehézsége a fogantatással.

Dr. Vajda György: – A meddőség komplex csapatmunkát igénylő terápia. Itt, a megyei kórházban szerencsére genetikus, immunológus, endokrinológus és diabetológus szakorvos segíti a nőgyógyászok munkáját, sok sikeres terhességet tudunk felmutatni e csapatmunka gyümölcseként.

– Ha az adatok három évtized alatt ilyen radikális spermaszám csökkenést jeleztek, hova vezet ez a tendencia?

– Ez egy jó kérdés... Való igaz, a jövőbe vetített népegészségügyi mutatók nem túl kecsegtetőek, egyes előrejelzések szerint például 2050-re minden 6. ember cukorbeteg lesz. A civilizáció áldásai mellett tehát egyre fenyegetőbbek az árnyai is. Bizonyosodni látszik, hogy a letűnt korok úgynevezett sanyarú körülményei pozitívan befolyásolták szervezetünk működését, nagyobb stabilitásra késztették.

– A női meddőség okaiban is körvonalazódik valamilyen újkeletű motívum?

– Igen, mégpedig a metabolikus szindróma. E kórban a szervezet egy karmesterét vesztett zenekarhoz hasonlítható leginkább. Az egyes szervek egymás funkcióját figyelmen kívül hagyva teszik a dolgukat, nem érzékelik a változásokat, s felborul a hormonális egyensúly. Klasszikus értelemben nincs szó betegségről, hiszen hiányoznak a tünetek, ám funkcióvesztés áll fenn, jelesül hiányzik a fogamzóképesség. Egyre több ilyen esettel találkozunk.

Nem mindenki számára vezet könnyű út a szülőágyig. Érdeklődők ismerkednek a szülőszobával a megyei kórházban a születés hetén

– Milyen módok kínálkoznak a meddőség leküzdésére?

– A tudomány tárháza számos lehetőséget kínál. Az egyik módszer a spermainjekció, amikor egy kiválasztott spermiumot közvetlenül a petesejtbe lőnek, mert a termékenyítő képesség olyan mértékben károsodott, hogy a spermium magától nem tudná áttörni a petesejt burkát. De itt, a Zala Megyei Kórházban is elérhető számos út. A meddőségi ambulanciánk szolgáltatásai kibővültek a rendszeres spermakép ellenőrzéssel, továbbá a homológ inszemináció módszerével. Az eljárás a férfi meddőség enyhébb eseteiben alkalmazható, amikor a spermák száma és mozgásképessége eltér az optimálistól. Lényege, hogy a dúsított és tisztított spermát egy puha teflonkatéterrel a női ciklus megfelelő idejében közvetlenül a befogadásra „érzékenyített” méhűrbe juttatjuk. Viszonylag egyszerű beavatkozás, mégis hatásos lehet, hiszen a spermiumok számára jelentősen lerövidül a megteendő út, és a kedvezőtlen immunológiai akadályok is kiküszöbölhetők. Maga a bejuttatás művelete mindössze néhány percig tart és teljesen fájdalommentes. Meddőségi központokban lehetőség nyílik donor inszeminációra is, amit akkor kell választani, ha a férfi valamilyen okból nemzőképtelen. Ilyenkor anonim donorok közbeiktatásával zajlik a petesejt megtermékenyítése. További lehetőség a lombikbébi program, amikor a megtermékenyítés testen kívül történik. A leszívott, érett petesejteket megtermékenyítik, 4-6 sejtes stádiumig lombikban megfigyelik, majd a preembriókat visszaültetik a méh üregébe, s várják a megtapadást.

Gyakorló és leendő édesanyák a születés hete nyitórendezvényén a zalaegerszegi pláza előtt (Fotók: Pezzetta Umberto)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!